Hlavní obsah

Mobilní služby v celé EU budou za domácí cenu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Telefonování, surfování na webu ani zasílání SMS v rámci celé EU by už za pár let nemělo být dražší než tytéž aktivity v domovské zemi. Ke zrušení poplatků za tzv. roaming ve středu vyzval šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Jeho úřad již našel podle deníku Die Welt cestu, jak to zařídit.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

„Rád bych oznámil, že formálně přijmeme návrh, který dá podnět k jednotnému trhu pro telekomunikace,“ řekl ve středu Barroso Evropskému parlamentu ve Štrasburku. Večer pak konkrétní návrhy na zrušení plateb za roaming předložila členka komise pro digitální trhy Neelie Kroesová.

Podle ní jsou tyto poplatky zcela neodůvodněné, protože až tisíckrát přesahují skutečné náklady firem, které zajišťují spojení. Navíc ohrožují ekonomiku Evropy. „Japonsko, Jižní Korea a USA mají dohromady zhruba stejný počet obyvatel jako EU – mají však osmkrát více rychlého spojení přes optické kabely a 15krát více 4G. Evropa to potřebuje dohnat,“ řekla. Evropané jsou podle Kroesové už unaveni zlodějskými cenami za roaming.

Metoda, se kterou přišla, je jednoduchá. Buď budou firmy spolupracovat a poplatky odbourají do 1. července 2016 samy, nebo pokud to neudělají, musí souhlasit s tím, že po dobu zahraniční cesty bude jejich zákazník používat spojovatele v zemi dočasného pobytu, který pro něj bude nejvýhodnější.

Odpůrci už hrozí

Nebude k tomu třeba kupovat nové SIM karty ani měnit čísla. Nabídku na zajištění spojení od firem v navštívené zemi bude možné přijmout pomocí jediné SMS. O vyúčtování hovorů a webových spojení v cizině se pak musí postarat podnik, s nímž má zákazník dlouhodobou smlouvu. Za to si může účtovat nejvýše jednu třetinu nynějších poplatků za roaming.

Kroesová chce, aby její návrhy byly schváleny ještě před evropskými volbami v létě příštího roku. Firmy Vodafone, Orange a Telefónica už tvrdí, že konec roamingu v Evropě by je mohl stát sedm miliard eur.

Odpůrci hrozí, že zrušení poplatků se projeví na cenách jiných volání. „Truchlily by pak příjmově nejslabší skupiny obyvatelstva, jež málo cestují a nejvíce profitují z nízkých poplatků za domácí hovory,“ tvrdil šéf německého sdružení pro telekomunikace Bernhard Rohleder.

Reklama

Výběr článků

Načítám