Hlavní obsah

Microsoft koupí Nokii

– Helsinky • Aktualizováno

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů, a stane se tak jedním z jejich předních světových producentů. Podle dnešního sdělení obou firem zaplatí Microsoft za získané aktivity 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč).

Foto: Reuters

Nokia v posledních letech zaspala hlavně na poli smartphonů. Ilustrační foto

Článek

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. V posledních letech finská firma výrazně ztrácí pozice na klíčovém poli chytrých telefonů a ani spojenectví s Microsoftem nepřineslo kýžený obrat.

Generální ředitel Nokie Stephen Elop, který do čela firmy přišel v roce 2010 právě z Microsoftu, přejde po dokončení transakce zpět do americké firmy. Spolu s ním tam odejdou další vysocí manažeři a celkem asi 32 000 zaměstnanců Nokie. Microsoft si převzetím jádra Nokie dramaticky vylepší pozici na trhu, který je nyní pro technologické společnosti zásadní, protože mobilní zařízení vytlačují z trhu klasické osobní počítače.

"Je to smělý krok do budoucna – získají na něm zaměstnanci, akcionáři i zákazníci obou společností," uvedl ve sdělení šéf Microsoftu Steve Ballmer. Dodal, že od akvizice si slibuje posílení podílu své firmy na trhu mobilních telefonů a zvýšení zisků na tomto poli.

Foto: Reuters

Na akci nechyběl ani šéf Microsoftu Steve Ballmer

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Nokia sice v posledním čtvrtletí svůj prodej smartphonů značky Lumia výrazně zvýšila, stále to však bylo méně, než se čekalo. Také ztráta Nokie se zřetelně snížila, třebaže tržby firmy se meziročně propadly o zhruba čtvrtinu a celkový prodej telefonů jí klesl o 27 procent.

Nokia tak stále neprokázala, zda byl správný odvážný tah z roku 2011, kdy svůj vlastní software pro chytré telefony Symbian nahradila nevyzkoušeným softwarem od Microsoftu Windows Phone.

Nokia po Elopově nástupu snižovala náklady a rozprodávala majetek, aby získala čas na oživení a návrat na výsluní. Zbytek finské firmy bude řídit člen její správní rady Risto Siilasmaa. Nokia bude mezitím hledat nového šéfa.

Související témata

Foto: Novinky

Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám