Hlavní obsah

O nejlepší mobil na světě mají zájem tisíce lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadšenci z anglické společnosti Canonical se rozhodli, že si již nenechají od mobilních gigantů diktovat, jak má vypadat správný chytrý telefon. Místo toho se rozhodli, že vyrobí sami dokonalý smartphone - pojmenovali jej Ubuntu Edge. Nejprve ale potřebují sehnat od dárců finance na rozjezd výroby. A částka to věru není malá.

BEZ KOMENTÁŘE: Ubuntu EdgeVideo: Canonical

 
Článek

Sehnat peníze se tvůrci snaží prostřednictvím stránek Indiegogo.com, který nápadití jedinci využívají k hledání drobných investorů pro svůj projekt. Pokud jedinec přihodí alespoň 700 USD (13 500 Kč), dostane jeden přístroj Ubuntu Edge.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Doposud se jim podařilo vybrat více než 11,8 miliónu dolarů (227 miliónů korun) od 25 000 lidí. Mezi startupy se v rámci elektroniky jedná o naprostý rekord, uvedli na konci minulého týdne provozovatelé serveru Indiegogo. Jenže na tvorbu špičkového mobilu je to evidentně i přesto málo.

Nadšenci z Canonical totiž požadují na rozjetí výroby chytrého telefonu alespoň 32 miliónů dolarů (615 miliónů korun). A vzhledem k tomu, že do konce nabídky zbývají necelé dva dny, vybrat zbývající sumu se nejspíše nestihne.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Tvůrci již dříve řekli, že rozpočet mají spočítaný do posledního dolaru a je pevný. „Nebudeme výrobcem mobilů, prostě jen chceme vyrobit nejlepší telefon na světě. A pokud se najde tolik nadšenců, kteří o něj budou mít zájem, tak to uděláme,“ řekl Mark Shuttleworth, který na projektu pracuje.

Vše tedy bohužel nasvědčuje tomu, že výroba Ubuntu Edge se nerozjede. A to je rozhodně škoda, protože přístroj opravdu nabízí skvělé parametry. Jako jediný na trhu má 4 GB operační paměti a 128GB vestavěnou paměť. Tvůrci by sáhli zároveň po tom nejvýkonnějším vícejádrovém procesoru, který by byl aktuálně na trhu.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Počítá se s 4,5palcovým displejem, který nabídne rozlišení 720 x 1280 obrazových bodů a proti poškrábání bude chráněn safírovým sklem. Na trhu sice existují chytré telefony s větší úhlopříčkou a rozlišením, ale podle výrobce to už není potřeba a tyto nadbytečné parametry by pouze neúměrně zvyšovaly výrobní náklady.

Chloubou novinky by měl být i operační systém. Kromě klasického Androidu totiž telefon dokáže pracovat zároveň s linuxovou distribucí Ubuntu, což není žádná novinka pro zkušené majitele notebooků a stolních počítačů. S dokovací stanicí, ke které se připojí klávesnice a myš, by tak tento mobil mohl nahradit i domácí pracovní stanici.

Foto: Canonical

Ubuntu Edge

Porovnání parametrů s konkurenčními smartphony
ModelUbuntu EdgeiPhone 5Galaxy S4
Operační systémAndroid a UbuntuiOSAndroid
Operační paměť4 GB1 GB2 GB
Vestavěná paměť128 GB64 GB16 GB
Displej720 x 1280; 4,5 palce640 x 1136; 4 palce1080 x 1920; 5 palců
Ochrana displejeSapphire GlassCorning Gorilla GlassCorning Gorilla Glass 3
KonektivitaDual-LTE, GSMLTE, GSMLTE, GSM
ReproduktoryStereoMonoMono
BaterieSilicon-anode Li-ionLi-ionLi-ion

Anketa

Koupili byste si za 13 500 Kč Ubuntu Edge?
Ano, je to skvělý mobil.
66,6 %
Ano, ale některé parametry bych změnil.
3,5 %
Ne, vůbec se mi nelíbí.
8,3 %
Ne, mám jiného favorita.
21,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6065 čtenářů.

Co je to start-up?

Pojem start-up označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání.

Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají start-upy opět renesanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám