Hlavní obsah

Příchod čtvrtého operátora se blíží, aukce kmitočtů začne v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podmínky nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE vyhlásil ve čtvrtek Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Přihlášky budou přijímány do 30. září, samotná aukce pak začne nejpozději v polovině listopadu. Úřad zároveň vyčlenil frekvence pro čtvrtého operátora, je jich více než v předchozí soutěži. Ta byla zrušena letos v březnu kvůli chybně nastaveným podmínkám.

Foto: Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Cíle aukce jsou jasné. Jde nám o rozvoj nových služeb mobilního vysokorychlostního internetového připojení, podporu hospodářské soutěže, vytvoření podmínek pro vstup dalšího operátora s celostátní působností a o zajištění efektivního využívání kmitočtového spektra,“ uvedl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Podle něj je aukce připravena tak, aby se uskutečnila rychle a transparentně. A to bez jakýchkoliv postranních spekulací či snahy o prodlužování.

Sedm let se nesmí kmitočty převádět

Celková vyvolávací cena aukce, ve které úřad nabídne kmitočty v pásmech 800 MHz, 1800 MHz a 2600 MHz, je 8,72 miliardy korun. Nabyvatelé kmitočtů je nebudou moci sedm let převádět na jiné subjekty.

Pro nového operátora vyčlenil úřad část pásma 1800 MHz a nově i 800 MHz. Proti tomu protestovali současní tři operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone. Ti zatím finální podmínky odmítli komentovat před jejich detailním prostudováním.

Čtvrtým operátorem by mohla být finanční skupina PPF, která se účastnila již předchozí aukce. Zájem projevil i Dial Telecom.

Reklama

Výběr článků

Načítám