Hlavní obsah

Máme svůj vlastní chytrý telefon, hlásá do světa KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

KLDR vyrobila vlastní chytrý telefon, který pojmenovala Arirang. Nový telefon si podle státních médií prohlédl vůdce Kim Čong-un během své cesty po místních továrnách, uvedl server BBC. Odborníci však zpochybňují jeho původ.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský chytrý telefon Arirang

Článek

KLDR má mobilní síť do roku 2008. Aktivita na síti je ovšem velmi pozorně sledována a omezena. Síť provozuje stát a egyptská telekomunikační firma Orascom.

Loni Severní Korea předvedla údajně vlastní tablet. Později se však ukázalo, že byl zřejmě vyroben v Číně. Původ tabletů pomohl odhalit Martyn Williams, který je odborníkem na severokorejskou technologii. Ten prohlásil, že některé části softwarového kódu tabletu odkazují na výrobce v Hongkongu. Podle Williamse i v případě přístroje Arirang, který se jmenuje po oblíbené lidové písni, není pravděpodobné, že by byl vyroben v zemi.

Odborník hovoří o čínském výrobku

Na fotografiích je vidět Kim Čong-una, jak si v továrně prohlíží nový přístroj spolu s šéfem propagandy a severokorejské tiskové agentury KCNA. Podle Williamse však nebyl ukázán skutečný výrobní závod a přístroj byl zřejmě vyroben na objednávku čínským výrobcem a dodán do závodu, kde je ještě před zahájením prodeje kontrolován.

Přístroj zřejmě používá mobilní operační systém Android firmy Google. Agentura KCNA však k němu neposkytla žádné bližší informace. Pouze napsala, že vůdce chválil vysoké rozlišení vestavěného fotoaparátu. Vyjádřil rovněž naději, že přístroj bude mít výchovný význam a naučí lidi milovat korejské věci, a poznamenal, že by mohl být použit pro všeobecné šíření vládních informací.

Telefonování z mobilních telefonů v KLDR je velmi omezené. Místní obyvatelé se nemohou připojit k internetu a mohou telefonovat jen v rámci země. Na krátkou dobu bylo umožněno zahraničním návštěvníkům používat mobilní internet, později ale vláda tuto možnost zrušila. Podle odhadů však mnoho obyvatel země, zvláště v blízkosti hranic, používá nelegálně vlastněné mobily pro kontakt s lidmi mimo KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám