Hlavní obsah

Nejlepší fotomobil na trhu? Nokia odhalila novou vlajkovou loď

Novinky, mif

Společnost Nokia odhalila svůj nový top model Lumia 1020. Podle finského výrobce se jedná o smartphone s nejvyspělejším fotoaparátem na trhu, který se klidně může měřit s plnokrevnými kompakty. Pozadu ale nezůstává ani výkon novinky.

Foto: Nokia

Lumia 1020

Článek

Nejzajímavějším prvkem Lumie 1020 je jistě fotoaparát vybavený technologií PureView. Má rozlišení 41 megapixelů a nechybí u něj ani optická stabilizace obrazu. Optiku dodala společnost Carl Zeiss.

Vysoké rozlišení není pouhým marketingovým tahem, ale je využíváno k redukci šumu i k možnosti bezztrátového zoomování, a to klidně až po pořízení snímku. I při maximálním přiblížení a ve špatných světelných podmínkách je obraz ostrý a šum je nižší než u většiny dnešních kompaktů, podobně jako tomu bylo u 41megapixelové Nokie 808 PureView. [celá zpráva]

Foto: Nokia

Lumia 1020

Hlavní fotoaparát může být samozřejmě použit také pro natáčení videí ve vysokém rozlišení, které mohou být díky technologii Nokia Rich Recording doplněny o stereozvuk. Zabudované mikrofony jsou údajně schopny pořídit desetkrát hlasitější záznam než konkurenční smartphony.

„Chceme vzít lidi na úžasnou cestu, která vede od pouhého pořizování fotografií směrem k zaznamenávání a sdílení jejich životů. Nokia Lumia 1020 dává fotografiím nový rozměr a ještě více posiluje vedoucí pozici společnosti Nokia v oblasti pořizování fotografií,“ prohlásil šéf Nokie Stephen Elop.

Foto: Nokia

Lumia 1020

Ani v ostatních parametrech není novinka žádné ořezávátko. Dotykový displej má úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení WXGA (1280 x 768 obrazových bodů). I když tato hodnota není vůbec špatná, konkurenti již nabízí Full HD rozlišení (1920 x 1080 pixelů).

Pod taktovkou operačního systému Windows Phone 8 pak pracuje dvoujádrový procesor Snapdragon S4 s frekvencí 1,5 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth. Stejně jako další chytré telefony od Nokie i model Lumia 1020 nabídne navigaci zdarma.

Foto: Nokia

Nokia 808 PureView

Nový top model se nejprve začne prodávat v USA, od 26. července jej bude možné pořídit s dvouletou smlouvou u operátora za 300 USD (6000 Kč). Cenu nedotovaného přístroje zatím finský výrobce neprozradil, na evropském trhu by se nicméně Lumia 1020 měla objevit během tohoto čtvrtletí.

Kromě samotného telefonu Nokia představila i šikovné příslušenství. Řeč je například o Camera Gripu, který prodlouží výdrž baterie a zároveň ploché tělo telefonu vytvaruje, aby při focení lépe padlo do ruky. S tímto gripem, který se bude prodávat za 79 USD (1570 Kč), je možné telefon připevnit i na stativ.

Foto: Nokia

Camera Grip

Technické parametry:

Displej: 4,5” AMOLED WXGA (1280×768), 2.5 D vyřezávané Corning Gorilla 3 Glass, PureMotion HD+, ClearBlack, mód vysokého jasu, čitelnost na přímém slunci, super sensitive touch, Nokia Glance Screen

Procesor: 1,5 GHz dual-core Snapdragon S4

Paměť: 2 GB RAM, 32 GB interní paměť; 7 GB bezplatné cloudové úložiště SkyDrive

Hlavní fotoaparát: PureView 41 MP s optickou stabilizací obrazu, Rozlišení: 7712 × 5360. Zahrnuje Nokia Pro Camera. Xenon blesk pro statické fotografie, LED pro video

Přední fotoaparát: HD 1.2 MP širokoúhlý

Baterie: 2000 mAh akumulátor, podpora pro bezdrátové nabíjení s využitím speciálního krytu

Operační systém: Windows Phone 8

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám