Hlavní obsah

Microsoft zvažoval koupi Nokie

Americký softwarový gigant Microsoft zvažoval, že koupí výrobu telefonů finské společnosti Nokia. Informoval o tom list Wall Street Journal s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Jednání se prý dostala do pokročilé fáze, ale zkrachovala kvůli ceně a zhoršující se pozici Nokie na trhu. Podle jednoho ze zdrojů je jejich obnovení nepravděpodobné.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer (vlevo) a šéf Nokie Stephen Elop

Článek

"S Microsoftem máme úzké partnerství a není neobvyklé, že se pravidelně setkáváme," upozornil mluvčí společnosti Nokia. Mluvčí Microsoftu se ke zprávě listu Wall Street Journal odmítl vyjádřit.

Zdroje neupřesnily, jakou částku Nokia za divizi pro výrobu mobilních telefonů požadovala. Tržní hodnota Nokie na americkém akciovém trhu přesahuje 14 miliard dolarů (270 miliard Kč) a divize mobilních telefonů se na celkových tržbách podniku podílí téměř polovinou.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 925

Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před nedávnem sesadil jihokorejský konkurent Samsung. Na konci loňského roku se finský výrobce nedostal podle dat výzkumné společnosti IDC ani do první pětky nejúspěšnějších značek.

Spolupráci, na základě které Nokia nabízí ve svých chytrých telefonech operační systém Windows Phone, začaly obě společnosti začátkem předloňského roku. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Podle IDC se Nokia na celkovém prodeji telefonů se systémem Windows Phone v letošním prvním čtvrtletí podílela téměř 80 procenty. Microsoft tak má velký zájem na tom, aby finská společnost zůstala životaschopná a pokračovala ve vzájemné spolupráci, upozorňuje Wall Street Journal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám