Hlavní obsah

Zrušte poplatky za roaming, vyzvala eurokomisařka

Pro zrušení poplatků za roaming se vyslovila evropská komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová. Při vystoupení ve výboru Evropského parlamentu v Bruselu vyzvala k vytvoření evropského jednotného vnitřního trhu v telekomunikacích, který by vedle ukončení poplatků za roaming zajišťoval i otevřenost internetu.

Foto: Jan Čech, Novinky

Článek

Kroesová v parlamentním výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů usilovala o podporu pro zavedení vnitřního trhu v telekomunikacích, který se snaží prosadit. Nicméně na to zbývá relativně málo času vzhledem k tomu, že za rok jsou volby do Evropského parlamentu a následně se bude měnit i Evropská komise. Zároveň je to pro mnoho členských zemí citlivá otázka.

Podle Kroesové by ale mohl být konečný legislativní návrh prosazen do Velikonoc v příštím roce. Chci, abyste pak mohli přijít před voliče a mohli jste říci, že jste skoncovali s poplatky za roaming, řekla Kroesová poslancům. Zdůraznila, že jen "v rámci skutečného jednotného trhu může roaming přestat existovat - z právního i ekonomického hlediska".

Kroesová zdůraznila, že jednotný trh v telekomunikacích by zajistil "právo na otevřený internet tím, že by garantoval neutralitu webu". Konkrétně by to znamenalo, že by operátoři nemohli například blokovat služby jako Skype nebo zpomalovat rychlost internetového spojení.

Kroesová na sebe již upozornila v posledních letech právě tažením za nižší ceny roamingu. V posledních měsících se zaměřuje na návrh na jednotný trh v telekomunikacích, který by měl přispět k tomu, aby Evropa v tomto směru dohnala USA a Asii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám