Hlavní obsah

Recept na krizi? Zdanění smartphonů a tabletů má pomoci kultuře

S odvážným návrhem, jak podpořit rozpočet pro domácí internetovou kulturní tvorbu, přišla francouzská vláda. Peníze chce získat zavedením nové daně na chytré telefony a počítačové tablety, které se v poslední době těší velké popularitě. Prezident François Hollande již návrh obdržel k prostudování, o jeho osudu by měl rozhodnout do konce června.

Foto: Reuters

Paříži hrozí, že daň prohloubí její pověst nepřítele podnikání. Ilustrační foto

Článek

Nová jednoprocentní daň by se měla týkat mobilních přístrojů, které jsou schopny používat internet. Daň by podle propočtů vynášela kolem 86 miliónů eur ročně (2,2 miliardy Kč) a byla by obdobou daně, kterou Francouzi platí za televizní a rozhlasové přijímače.

Návrh je součástí francouzské "kulturní výjimky". Tu si Paříž v rámci EU vynucuje, aby nemusela respektovat obchodní pravidla a mohla chránit a podporovat domácí kulturu před cizími vlivy, zejména před americkou konkurencí.

Paříži podle agentury Reuters hrozí, že daň na produkty předních světových technologických společností prohloubí její pověst nepřítele podnikání a zesílí napětí mezi ní a technologickým sektorem. To se již zvýšilo minulý týden, kdy ministr reindustrializace Arnaud Montebourg zablokoval pokus americké internetové společnosti Yahoo o koupi francouzského videoserveru Dailymotion.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám