Hlavní obsah

Levné volání Čechy nadchlo, v sousedních státech je ale ještě výhodnější

Novinky, mif

Minulý týden rozpoutali operátoři cenovou válku. Poté, co Telefónica trojnásobně zlevnila neomezené volání, s obdobnými nabídkami přispěchala i konkurence. I když jsou tuzemští zákazníci nadšeni, v některých sousedních státech jsou stejné služby ještě levnější.

Foto: Profimedia.cz

Ze sousedních států mají nejvýhodnější ceny mobilních tarifů v Polsku.

Článek

Například T-Mobile v Polsku nabízí neomezené volání, SMS zprávy a internet s limitem 250 MB za 570 Kč. Pokud si zákazník připlatí 60 korun, dosáhne na konkurenční nabídku společnosti Play, která nabízí již 1 GB dat.

Naopak téměř dvojnásobné ceny ve srovnání s Polskem mají Slováci. Tamní operátoři se ale snaží zákazníky místo ceny nalákat na jiné benefity. T-Mobile nabízí internet bez datového limitu, Orange zase kromě SMS zpráv i neomezené MMS a Telefónica slibuje zvýhodnění až 7500 Kč na koupi nového smartphonu.

V Německu mají lidé na výběr, zda dají přednost nízké ceně nebo velkému datovému limitu. U Telefóniky je totiž možné získat neomezený paušál s 12měsíčním závazkem v přepočtu za 520 Kč, k dispozici je však jen 50 MB dat. Za 2GB limit zákazník u tohoto operátora zaplatí 930 Kč.

Rakousko na revoluci čeká

Cenově příznivé ceny mají také v Rakousku, i když pro tamní trh nejsou neomezené tarify standardem. Operátoři si raději vyúčtují každou minutu. Nabízejí ale 1000 volných minut, 1000 SMS zpráv a 2 GB dat za 520 Kč.

Jediným operátorem, který nabízí u našich jižních sousedů neomezený tarif, je A1. Zákazník k němu za 590 Kč získá 1 GB dat. Rakouská média se vesměs shodují, že revoluce teprve přijde a telefonní společnosti budou muset pod tlakem konkurence a zákazníků uvést také neomezené tarify.

Někteří lidé se navíc na internetových fórech chlubí, že se jim podařilo neomezený tarif získat i u rakouského T-Mobilu, přestože jej v nabídce nemá. Stačilo prý na infolince pohrozit, že odejdou ke konkurenci. To ale zástupci firmy oficiálně nepotvrdili.

Jeden zlevní a přijde lavina

Jak je z cen jednotlivých zahraničních operátorů patrné, všichni hráči se v dané zemi snaží držet krok s konkurencí obdobnými nabídkami. Například v Polsku kromě podobných cen mají všichni i roční úpis a na Slovensku zase lákají na smlouvy bez závazku.

Když jeden operátor přijde s výhodnou nabídkou, konkurence nechce zůstat pozadu a strhne se lavina. To se koneckonců stalo i v Česku. Telefónica nabídla minulý čtvrtek neomezený tarif za 749 Kč, v pátek se přidal Vodafone s nabídkou za 691 Kč a o víkend T-Mobile ohlásil novou cenovou politiku, kde volání a SMS zprávy bez limitu vyjdou na 749 Kč. [celá zpráva]

Nabízí se otázka, proč jsou v jednotlivých státech tak rozdílné ceny? Operátoři se v odpovědích vesměs shodují. Výslednou cenu ovlivňuje kupní síla obyvatelstva a investice do sítí. Srovnávat jednotlivé státy mezi sebou tak není jednoduché.

V seznamech níže jsou uvedeny ceny za tarify s neomezeným voláním a SMS zprávami v jednotlivých zemích přepočtené na koruny. A to včetně informací o datových limitech, závazcích a benefitech.

Polsko

T-Mobile: 570 Kč (250 MB dat, neomezené MMS, závazek 12 měsíců)

Orange: 725 Kč (2 GB dat, roční závazek)

Play: 590 Kč (500 MB dat, závazek 12 měsíců)

Plus: 630 Kč (1 GB dat, roční závazek)

Slovensko

Telefónica: 1170 Kč (1 GB dat, sleva dalších 30 % při objednávce v internetovém obchodě, bez závazku, zvýhodnění až 7500 Kč na nový mobilní telefon při závazku 18 měsíců)

Orange: 1140 Kč (2 GB dat, kromě neomezených SMS také MMS)

T-Mobile: 1035 Kč (internet bez datového limitu, neomezené MMS, bez úvazku)

Německo

Telefónica: 520 Kč (pouze 50 MB dat, paušál s 2GB limitem vyjde na 930 Kč, závazek dva roky)

Vodafone: 1170 Kč (1 GB dat, dva týdny internetového připojení v zahraničí v rámci EU zdarma, závazek dva roky)

T-Mobile: 1400 Kč (1 GB dat, závazek dva roky)

Base: 1040 Kč (2 GB dat, za příplatek 130 Kč navýšení datového limitu na 5 GB, závazek dva roky)

Rakousko

A1: 590 Kč (1 GB dat, závazek 2 roky)

T-Mobile: 705 Kč (1000 volných minut v rámci Rakouska, 200 volných minut v rámci Evropy, 1000 SMS zpráv, 1 GB dat)

Drei: 520 Kč (1000 volných minut, 1000 SMS zpráv, 2 GB dat)

Orange: 580 Kč (1000 volných minut, 1000 SMS zpráv, 1 GB dat, 2 roky závazek)

Česko

Telefónica: 749 Kč (1 GB dat, závazek dva roky)

Vodafone: 691 Kč (600 MB dat, závazek dva roky)

Neomezené volání v Česku

Telefónica nabídla minulý týden ve čtvrtek neomezené volání a SMS do všech sítí a připojení k internetu s jedním GB dat pod označením Free CZ za paušální poplatek 749 Kč měsíčně při úvazku na dva roky. To je méně než poloviční cena proti dřívější nabídce.

Vodafone nabízí neomezené volání a SMS od pátku za 691 korun měsíčně. Nová nabídka Vodafonu platí při závazku na 24 měsíců a obsahuje 600 MB přenesených dat. Bez úvazku bude stát 901 korun. U Telefóniky je příplatek 150 korun.

V případě T-Mobilu je nabídka totožná s nabídkou od společnosti Telefónica. Firma nabízí neomezené volání a SMS do všech sítí plus jeden GB přenesených dat za 749 korun měsíčně.

T-Mobile: 749 Kč (1 GB dat, závazek dva roky)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám