Hlavní obsah

Samsung představil novou zbraň proti iPhonu. Ovládá se i bez dotyku

Novinky, mif
Aktualizováno

Newyorské náměstí Times Square se v noci ze středy na čtvrtek proměnilo ve velkolepou show, ve které byla hlavním hrdinou nová vlajková loď společnosti Samsung – model Galaxy S 4. Do něj vkládá jihokorejský výrobce velkou naději, protože by měl podle odhadů analytiků stejně jako jeho předchůdce pokořit konkurenční Apple iPhone.

Prohlédněte si nový Samsung Galaxy S 4Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Přestože se v New Yorku teplota pohybovala okolo nuly, na náměstí se sešly stovky lidí. Samsung pojal celou prezentaci velmi netradičně. Místo strohého vypočítávání funkcí a technických parametrů si zástupci firmy připravili pro návštěvníky herecká vystoupení, která ukazují, „jak je nová vlajková loď praktická při každodenním použití“.

Foto: Reuters

Samsung proměnil tiskovou konferenci v divadelní představení

Výrobce u novinky mírně pozměnil název. Zatímco dřívější modely byly číslovány římskými číslicemi, odhalený vrcholný model používá arabské číslice – oficiální název tedy není Galaxy S IV, ale Galaxy S 4.

Foto: Samsung

Nový Samsung Galaxy S 4

Očima je možné ovládat prohlížeč i přehrávač

Jihokorejský elektronický gigant vsadil především na chytré funkce. „Všechny inovativní funkce telefonu Galaxy S 4 byly vyvinuty na základě zkoumání potřeb uživatelů z celého světa. Po úspěšné řadě Galaxy S je tento model dalším dokladem inovace inspirované potřebami uživatelů,“ prohlásil šéf mobilní divize Samsungu JK Shin.

Foto: ČTK/AP

Šéf mobilní divize Samsungu JK Shin ukazuje v New Yorku nový smartphone Samsung Galaxy S 4

Některé funkce novinky je možné ovládat bezdotykově. Například při přehrávání videa stačí, aby se uživatel podíval jinam než na displej a záznam se automaticky pozastaví. Ke spuštění dojde opět ve chvíli, kdy vestavěná kamera detekuje oči směřující na monitor.

Foto: Reuters

Na akci dorazily stovky lidí

Obdobná technologie je k dispozici také při čtení e-mailu nebo procházení webových stránek. Telefon vnímá pohyb obličeje a automaticky posouvá text nahoru nebo dolů. Podporována jsou i gesta rukou, což přijde vhod, pokud je přístroj umístěn v dokovací stanici nebo leží na stole. Mávnutím je možné měnit skladbu i přijímat telefonní hovory.

Překladatel i hlídač zdravotní kondice

Technologie S Translator zase umožňuje v reálném čase překládat mluvený i psaný text. Vhod tak může přijít na zahraničních cestách, kde se turisté budou potřebovat domluvit v jazyce, který neznají, i pokud budou jen chtít přeložit SMS zprávu, e-mail nebo chat. Podporováno je však zatím pouze devět jazyků a čeština mezi nimi není.

Foto: Samsung

Nový Samsung Galaxy S 4

Díky přítomnosti infračerveného čidla je možné proměnit Galaxy S 4 na dálkový ovladač televizoru, set-top boxu, DVD přehrávače, ale například i klimatizace. Podporována by měla být elektronika i jiných výrobců než je Samsung.

Foto: Reuters

Samsung Galaxy S 4

Zajímavostí je program S Health, který spolupracuje s několika zabudovanými čidly v telefonu. Díky nim je schopný monitorovat zdravotní kondici majitele. Dokonce jsou k dispozici také záznamy o stravování, cvičení či spánku. Funkce je možné ještě rozšířit dokoupením volitelného příslušenství.

Velký displej, tenké tělo

Co se vzhledu týče, novinka vychází z designu svého předchůdce. Proti němu však narostla, neboť je vybavena větším displejem. I přesto ale nepůsobí příliš robustně. Vděčí za to především tloušťce necelých osm milimetrů.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S 4

Dotykový displej nabízí úhlopříčku pět palců a rozlišení Full HD (1920 x 1080 pixelů). Stejně velké panely nabízí prakticky všichni největší konkurenti kromě společnosti Apple (iPhone má úhlopříčku čtyři palce). Samsung použil u monitoru osvědčenou technologii Super AMOLED, díky čemuž nabídne věrnější podání barev, lepší pozorovací úhly a dobrou čitelnost na slunci. Před poškozením bude displej chránit odolné sklo Gorilla Glass 3.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S 4

Hardwarovou výbavou patří Galaxy S 4 k tomu nejlepšímu, co je možné v současnosti zakoupit. A to především díky 2 GB operační paměti a výkonnému čtyřjádrovému procesoru s frekvencí 1,9 GHz. Tím je vybavena verze s podporou standardu LTE. V prodeji se ale objeví také varianta bez LTE s osmijádrovým procesorem taktovaným na 1,6 GHz.

Foto: Reuters

Zájem o novinku byl dle očekávání vysoký

Vybírat bude možné také podle kapacity úložného prostoru. K dispozici budou modely s 16, 32 a 64GB pamětí. Tu bude navíc možné na rozdíl od celé řady konkurentů rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Fotoaparát pro fajnšmekry

Pýchou přístroje jsou vestavěné fotoaparáty. Ten na zadní straně má rozlišení 13 megapixelů a přední dva megapixely. Zajímavá je především funkce Dual Camera, díky které mohou být oba fotoaparáty používány současně, a to i při natáčení videa.

Foto: Samsung

Nový Samsung Galaxy S 4

Podle jihokorejského elektronického giganta se tak už nebude stávat, že z momentek bude vynechána osoba, která je pořizuje. Co nejvyšší kvalitu fotografií pak zajišťuje technologie Drama Shot. Ta je schopna vytvořit kontinuální časosběrný záznam - během čtyř sekund dokáže zachytit až sto snímků. Uživatel si pak vybere ty nejlepší.

Zajímavou vychytávkou je Sound & Shot. Tento režim umí kromě snímku pořídit i zvuk, který daný okamžik provázel. Podle Samsungu by tak měly být nezapomenutelné momenty zachyceny daleko věrněji než s obyčejnými fotoaparáty.

V prodeji už příští měsíc

Samsung Galaxy S 4 se bude prodávat ve dvou barevných provedeních – černé a bílé. Na celém světě bude k dispozici od druhého čtvrtletí letošního roku, tedy od dubna. Prodejní cenu zatím výrobce neprozradil.

Foto: Novinky

Nabídka telefonů a příslušenství na Zboží.cz.

Novinku však do své nabídky ještě před oficiálním představením zařadilo několik tuzemských prodejců. Ceny startují na hranici 16 000 korun. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam. [celá zpráva]

Předchozí model Galaxy S III se zapsal do historie jako jediný chytrý telefon, který dokázal pokořit v prodejích iPhone od Applu. Loni se jej ve třetím čtvrtletí prodalo 18 miliónů, zatímco jablečný smartphone skončil na druhém místě s 16,2 milióny prodaných kusů. [celá zpráva]

Foto: Samsung

Samsung Galaxy SIII

Technické parametry:

Displej: pět palců, Full HD (1920 x 1080), Super AMOLED, 441 ppi

Procesor: čtyřjádrové CPU s taktem 1,9 GHz / osmijádrové CPU s frekvencí 1,6 GHz

Operační paměť: 2 GB  

Úložný prostor: 16 / 32 / 64 GB, podpora paměťových karet typu microSD

Fotoaparát: 13 MPx (na zadní straně), 2 MPx (na čelní straně)

Konektivita: WiFi, GPS, NFC, Bluetooth, IR led, teploměr a vlhkoměr

Operační systém: Android 4.2.2

Rozměry: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm

Hmotnost: 130 g

Baterie: 2600 mAh

Reklama

Výběr článků

Načítám