Hlavní obsah

Tablety s Androidem letos ukončí nadvládu Applu, předpovídají analytici

Novinky, mif

V průběhu letošního roku se podaří počítačovým tabletům postavených na platformě Android, na kterou sází většina výrobců z celého světa, získat větší tržní podíl, než jaký mají iPady s operačním systémem iOS. Vyplývá to z údajů analytické společnosti IDC.

Foto: Apple

iPad Mini

Článek

Operační systém od Applu měl loni tržní podíl 51 %, letos by měl klesnout na 46 %. Android si proti roku 2012 letos polepší ze 41,5 % na 48,8 %. Platforma Windows od Microsoftu bude ovládat necelých pět procent trhu.

Apple sice přijde podle analytiků o nadvládu nad operačními systémy kvůli neustále se rozrůstající konkurenci, žádný výrobce ale nejspíš více počítačových tabletů než americký počítačový gigant neprodá. To dokládají i data za čtvrté čtvrtletí loňského roku, kdy se prodalo 22,9 miliónů iPadů. Druhá příčka patřila tabletům Galaxy od Samsungu (15,1 miliónů).

Foto: Samsung

Druhou generaci Galaxy Tabu nabízí Samsung také v menší sedmipalcové verzi

Zájem budou mít lidé především o zařízení s menšími displeji. „Každý druhý prodaný tablet prodaný v minulém čtvrtletí měl úhlopříčku menší než osm palců. Letos očekáváme, že kompaktní přístroje budou pokračovat v růstu,“ prohlásil Jitesh Ubrani, analytik společnosti IDC.

„Spotřebitelé si uvědomili, že tyto malé přístroje jsou při každodenním použití ideálnější než větší tablety,“ uzavřel Ubrani.

První iPad s malým displejem

Tento trend zaznamenali nejspíše i zástupci Applu. Na konci loňského roku totiž představili iPad Mini, který má pouze 7,9palcový monitor. Až do té doby přitom měly všechny generace tabletů od Applu displej s úhlopříčkou 9,7 palce. Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

Bývalý šéf a jeden ze spoluzakladatelů Applu Steve Jobs přitom vždy tablety s menší úhlopříčkou odmítal. Podle některých analytiků ale jablečný výrobce nemá s ohledem na stále úspěšnější konkurenci na výběr. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám