Hlavní obsah

Obří dotykový telefon od Asusu je velký jako počítačové tablety

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barcelona

Téměř polovina počítačových tabletů, které je možné aktuálně zakoupit v tuzemských obchodech, je vybavena displejem se sedmi až osmipalcovou úhlopříčkou. Stejně velký bude i nový chytrý telefon společnosti Asus nazývaný FonePad, který patří do kategorie takzvaných phabletů.

Foto: Asus

Asus FonePad

Článek

Asus FonePad byl odhalen na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) v Barceloně. Sedmipalcový displej novinky má rozlišení 1280 x 800 obrazových bodů. Především kvůli němu dosahují rozměry hodnot 196,6 х 120,1 х 10,4 mm a hmotnosti 340 g.

Foto: Asus

Asus FonePad

Podle zástupců firmy je phablet dostatečně velký pro pohodlnou práci, ale zároveň náležitě komfortní i pro telefonování. Pro jedince, kteří mají sluchátko u ucha celé dny, ale není novinka vhodná. Průměrná výdrž při běžném používání je totiž deset hodin.

Srdcem FonePadu je procesor Intel Atom Z2420 Lexington taktovaný na 1,2 GHz, který má k dispozici 1GB operační paměť a 16 GB úložného prostoru. Ten je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet microSD. Asus navíc nabízí možnost ukládat data na internetu, a to až do velikosti 5 GB.

Foto: Asus

Asus FonePad

Integrovány jsou dva fotoaparáty – třímegapixelový pro focení na zadní straně a 1,2megapixelový pro videokonference na přední. Samozřejmostí jsou i technologie WiFi, Bluetooth či GPS. Vše pracuje pod operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean.

Větší a největší

Novinka od společnosti Asus se může zdát mnoha lidem již příliš velká, přesto na trhu existují ještě větší zařízení. Samsung například na veletrhu MWC odhalil nový Galaxy Note s osmipalcovým displejem. Ten sice výrobce označuje za tablet, ale je s ním možné telefonovat stejně jako s běžným mobilem.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note 8.0

Rozměry přístroje jsou 210,8 x 135,9 x 8 mm a hmotnost činí 338 g. Volání tak již nebude příliš pohodlné, pokud tedy nepoužijete bezdrátové hands-free.

„Samsung Galaxy Note 8.0 vdechl této kategorii nový život, protože nabízí dokonalé spojení přenositelnosti a produktivity při každodenním používání – výsledkem je průkopnické řešení kapesní velikosti, které zdokonaluje a obohacuje náš každodenní život, ať už se věnujeme práci nebo zábavě,“ konstatoval JK Shin, prezident divize IT & Mobile Communications společnosti Samsung.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note 8.0

Hardwarová výbava osmičkového Galaxy čítá čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,6 GHz, 2 GB operační paměti, až 32 GB úložného prostoru (v nabídce bude i 16GB model), 5 MPx a 1,3 MPx fotoaparáty, WiFi, Bluetooth či GPS.

Co jsou to phablety?

Většina chytrých telefonů má displej s úhlopříčkou od tří do 5,5 palce. Ty nejmenší počítačové tablety jsou zase vybaveny sedmipalcovými dotykovými monitory. Prostor mezi oběma kategoriemi vyplňují takzvané phablety. Toto označení vzniklo spojením slov phone (telefon) a tablet.

Displeje phabletů mají velikost od šesti do sedmi palců, což je podle výrobců naprostý ideál. Jsou totiž dostatečně velké pro pohodlné prohlížení webových stránek i k práci s e-maily a fotografiemi. Zároveň jsou ale kompaktnější než tradiční tablety, a tak se bez problémů vejdou do kapsy u kalhot. Není tedy problém brát je kamkoliv s sebou.

Samsung Galaxy Note 8.0 by se měl začít prodávat v průběhu následujících měsíců, oficiální cenu zatím výrobce neprozradil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám