Hlavní obsah

Fascinující transparentní mobily se začnou prodávat ještě letos

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobily jsou rok od roku chytřejší a výkonnější, jejich design ale nezaznamenal již delší dobu žádnou dramatickou proměnu. To by se ale mělo změnit už na konci letošního roku, objevit by se totiž měly první celoprůhledné telefony. Upozornil na to server dailymail.co.uk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Koncept průhledného mobilu společnosti Polytron TechnologiesVideo: Reuters

 
Článek

Prototyp průhledného telefonu již existuje, vyrobila jej společnost Polytron Technologies. Transparentní je dotykový OLED displej i plastové okraje zařízení. Vidět jsou pak některé dráty, reproduktor s mikrofonem, baterie a paměťová karta, která se zasouvá ze strany přístroje.

Firma chce ale některé z těchto prvků ještě také zprůhlednit. „Pracujeme na akumulátoru, který bude daleko méně nápadný,“ uvedl šéf vývoje společnosti Polytron Technologies Sam Yu.

Na otázku, kdy budou práce hotovy, odpověděl velice jasně. „Stane se to velmi brzo, na konci roku 2013,“ konstatoval s tím, že tehdy se na trhu objeví i první transparentní telefony. Zda je bude vyrábět přímo společnost Polytron Technologies, nebo zda celý koncept prodá jiné firmě, zatím není jasné.

Po průhledných telefonech touží lidé už roky

Design transparentní elektroniky fascinuje lidi již několik let, na internetu se pravidelně objevují vizualizace průhledných mobilních telefonů a tabletů. Například v polovině loňského roku vytvořil v rámci školního projektu student Csaba Nagy povedené video, jak by mohl vypadat iPhone 6 od Applu.

Vizualizace průhledného iPhonu 6

S transparentním displejem přišla už v roce 2009 společnost Sony Ericsson u modelu Pureness. TFT monitor má úhlopříčku 1,8 palce a je velice odolný proti poškrábání, které by obzvláště na průhledném displeji působilo velice rušivě.

Aby celý koncept telefonu působil jednoduchým a čistým dojmem, přístroj nemá vyměnitelnou baterii. SIM karta i paměťová karta typu Memory Stick Micro, pomocí které je možné rozšířit interní paměť mobilu, se do aparátu vkládá do slotů na boční straně. Zde je umístěn také konektor pro napájení a připojení k počítači.

Čistotě se podřídila ale například i samotná klávesnice. Nejsou na ní totiž žádné popisky číslic a písmen. Ty se díky podsvícení objeví až ve chvíli, kdy s mobilem začnete pracovat.

Sony Ericsson Pureness je možné podle nákupního rádce Zboží.cz ještě v některých tuzemských obchodech zakoupit za cenu od dvou do čtyř tisíc korun. V době uvedení na trh se prodával za 15 990 Kč.

Foto: Novinky

Sony Ericsson Pureness

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám