Hlavní obsah

Nejvýkonnější mobil na světě se ukáže už příští týden

Novinky, zgl

Jaká je budoucnost mobilních telefonů nastíní už příští týden na veletrhu Mobile World Congress (MWC) v Barceloně společnost ST-Ericsson. Předvede tam totiž vůbec nejvýkonnější mobilní čipset NovaThor.

Foto: ST-Ericsson

Prototyp základní desky s výkonným procesorem

Článek

Prototyp mobilu bude disponovat čtyřjádrovým procesorem s frekvencí 3 GHz a grafické operace obstará jádro Imagination SGX544 taktované na 600 MHz. Jak upozornil server Android Authority, takto výkonný smartphone tady zatím ještě nebyl.

Lidé, kteří by si takto vybavený smartphone chtěli letos pořídit, ale mají smůlu. Čipset se totiž u některých telefonů sice objeví, ale jeho výkon bude snížen na 2,5 GHz. Lze předpokládat, že nejrychlejší varianta se začne prodávat později, ST-Ericsson to ale zatím nepotvrdil.

Výrobce se totiž nejspíše bude muset ještě vyrovnat se spotřebou platformy. Současné chytré telefony s velkým dotykovým displejem totiž nevydrží na baterii zpravidla déle než jeden den. Takto výkonný čip životnost baterie rozhodně neprodlouží.

Intel pracuje na 48jádrovém procesoru

Na ještě výkonnějším procesoru, který kromě smartphonů bude určen i pro počítačové tablety, pracuje společnost Intel. Disponovat by měl 48jádry. Detailní informace o chystané novince ale zatím výrobce důkladně tají.

Jisté tak ani není, kdy by se první přístroje s tímto čipem mohly poprvé ukázat na trhu. Příští rok to ale určitě nebude, střízlivé odhady hovoří spíše až o deseti letech, i když šéf Intelu Justin Rattner tvrdí, že by to „mohlo být ještě dříve“.

Díky novým procesorům by mobilní přístroje měly zvládat bez problémů disciplíny, které jim byly až doposud kvůli nízkému výkonu zapovězeny. „Pro rozšířenou realitu potřebujete ohromný výpočetní výkon,“ naznačil Rattner, k čemu by mohl být nový procesor využit.

Reklama

Výběr článků

Načítám