Hlavní obsah

Investor podal žalobu na Apple za to, že drží akcionáře zkrátka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přední americká technologická společnost Apple se ve čtvrtek stala terčem žaloby, kterou na ni podal jeden z jejích akcionářů, hedgeový fond Greenlight Capital. Apple podle šéfa firmy Davida Einhorna zbytečně hromadí hotovost a brání akcionářům, aby se více podíleli na jeho bohatství. Žaloba odráží zvýšenou nespokojenost akcionářů Applu po prudkém propadu jeho akcií v minulých měsících.

Foto: Reuters

Šéf Applu Tim Cook na tiskové konferenci

Článek

Greenlight, která vlastní akcie Applu od roku 2010, je nespokojena s tím, jak společnost nakládá se svým kapitálem, a žaluje ji za snahu zrušit možnost vydávání preferenčních akcií s vysokými výnosy. Einhorn uvedl, že s finančním šéfem Applu v minulém roce jednal o možnostech emitovat pro akcionáře nové preferenční akcie, ten to však v září rezolutně odmítl.

Apple hromadí hotovost, protože se u něj zakořenila "krizová mentalita", když se na konci 90. let před návratem Steva Jobse do čela ocitl na pokraji bankrotu. "Je to určitá mentalita krize. Jinými slovy, lidé, kteří si prošli traumaty, a Apple jich ve své historii zažil několik, mají pocit, že nikdy nemají dost peněz," řekl Einhorn v televizi CNBC.

Apple drží jmění 2,6 biliónu korun

Společnost měla na konci loňského roku v hotovosti a likvidních cenných papírech asi 137 miliard dolarů (2,6 biliónu Kč), nejvíce z firem v technologickém odvětví, a Einhorn chce, aby část těchto nečinně ležících peněz dostali akcionáři. Navrhuje proto, aby Apple vydal preferenční akcie s dividendovým výnosem čtyř procent, které by na každých 50 miliard dolarů zvýšily hodnotu firmy o 32 dolarů na akcii. Nynější cenu akcií Applu označil šéf Greenlight za "naprosto neodpovídající".

Einhornova kritika Applu je prvním výrazem akcionářského aktivismu u této společnosti za více než deset let. Apple přitom začal vyplácet akcionářům dividendy teprve v loňském roce. Apple Einhornovu výzvu a žalobu podle agentury Reuters nekomentoval.

Investoři se bojí zpomalení prodeje iPhonů 

Kurz Applu ze svého rekordního zářijového maxima nad 700 dolary spadl o 35 procent a nyní je kolem 458 dolarů. Investoři se obávají zpomalení růstu prodeje jeho telefonů iPhone a ztráty vedoucí pozice firmy na lukrativním trhu chytrých telefonů.

Greenlight podala u federálního soudu v New Yorku žalobu, která má Apple donutit stáhnout návrh, který by ve statutech firmy zrušil možnost vydávání preferenčních akcií. Podle Einhorna takovýto návrh odporuje pravidlům burzovní regulace.

"Víme, že mnozí z našich kolegů akcionářů s námi sdílejí nespokojenost s politikou Applu v alokaci kapitálu. Apple má ve své bilanční rozvaze hotovost v sumě 145 dolarů na akcii. To jsou peníze vás, akcionářů," uvedl Greenlight v otevřeném dopise ostatním investorům a vyzval je, aby návrh Applu odmítli.

Einhorn poté agentuře Reuters řekl, že v posledních týdnech rozmlouval o svém návrhu s nevyšším šéfem Applu Timem Cookem. Ten údajně řekl, že o jednání Greenlight s finančním šéfem Applu Peterem Oppenheimerem nic neví, a k návrhu firmy se prý vyslovil vstřícně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám