Hlavní obsah

Prodeje počítačů v Česku klesají, drtí je popularita smartphonů a tabletů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej počítačů na českém trhu loni podle předběžných čísel meziročně klesl o téměř tři procenta na 1,12 miliónu PC. Za poklesem stojí rostoucí obliba chytrých telefonů a tabletů. Uvedla to analytická firma IDC. Nejprodávanější byla značka Hewlett-Packard, následuje Lenovo a Asus.

Foto: Apple

Nový Apple iMac

Článek

Analytik společnosti IDC Petr Švagrovský poukázal na to, že tablety a chytré telefony postupně nahrazují kdysi oblíbené mini-notebooky, jejichž životní cyklus se chýlí ke konci. "Další podstatnou změnou je negativní spotřebitelský sentiment, který je zcela pochopitelný v kontextu slabé kondice české ekonomiky," dodal.

V posledním loňském čtvrtletí český trh klesl o devět procent, když se prodalo 381 000 PC. Zatímco trh stolních počítačů meziročně ve čtvrtém kvartálu rostl, počet dodaných notebooků se výrazně snížil.

Nejprodávanější značkou byla, stejně jako na celosvětovém trhu, Hewlett-Packard. "I přes celkový pokles trhu osobních počítačů dokázalo HP v ČR zvětšit svůj tržní podíl a upevnit pozici lídra v segmentu PC," uvedla produktová manažerka HP, divize PC pro Českou republiku a Slovensko, Yveta Holečková.

Klasické počítače stále vládnou trhu

Přes nárůst prodeje tabletů zůstávají podle Holečkové klasické PC, tedy notebooky, stolní počítače a takzvané all-in-one modely, což jsou počítačové sestavy vestavěné v monitoru s velkou úhlopříčkou, na nejvyšší příčce zájmu uživatelů. Firemní klientele totiž nabízejí nejvyšší bezpečnost dat a domácnostem špičkové parametry pro herní nadšence či běh programů pro zpracování fotografií a videa, dodala.

Celosvětový trh osobních počítačů v závěrečném čtvrtletí roku 2012 klesl o 6,4 procenta, což je více, než analytici očekávali. Poprvé v posledních pěti letech nastal meziroční pokles prodeje PC v tradičně poptávkově silném období v závěru roku. Největší počet osobních počítačů dodala ve čtvrtém čtvrtletí na celosvětový trh společnost HP, následována značkami Lenovo a Dell.

Prodejům tabletů nahrává příznivá cena 

Prodejům tabletů nahrává mimo jiné příznivá pořizovací cena. Zatímco ještě loni se základní modely prodávaly okolo deseti tisíc korun, letos je možné slušně vybavený tablet koupit již okolo pěti tisíc korun.

Ceny tabletu Samsung Galaxy Tab II se sedmipalcovým displejem startují podle nákupního rádce Zboží.cz na 4612 Kč. Stejně vybavený Asus Nexus 7 je pak možné pořídit za 5087 Kč a Kindle Fire od Amazonu za 5489 Kč. Na trhu se najdou i levnější přístroje, jejichž cena startuje na hranici dvou tisíc korun. [celá zpráva]

K příznivější cenové politice přistoupila také společnost Apple. Zatím všechny nové jablečné tablety se prodávaly v Česku vždy za více než deset tisíc korun. iPad Mini je ale možné aktuálně zakoupit za 8479 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám