Hlavní obsah

Nokia zruší více než tisícovku pracovních míst

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia v rámci restrukturalizace zruší více než tisícovku pracovních míst v oblasti informačních technologií. Firma to oznámila ve čtvrtek. Dodala, že tento krok se bude týkat zejména Finska.

Foto: Jukka Toyli, Reuters

Nokia se rozhodla propustit dalších tisíc zaměstnanců

Článek

Opatření je součástí dříve ohlášeného plánu na zrušení 10 000 pracovních míst po celém světě. Nokia byla 14 let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale nedávno sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Čistá ztráta společnosti Nokia se ve třetím čtvrtletí prudce zvýšila na 969 miliónů eur (téměř 25 miliard Kč) z 68 miliónů eur před rokem. Tržby klesly o 19 procent na 7,2 miliardy eur.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer (vlevo) a šéf Nokie Stephen Elop ukazují světu nový chytrý telefon Lumia 920.

Ve třetím čtvrtletí letošního roku se Nokia nedostala podle dat výzkumné společnosti IDC ani do první pětky nejúspěšnějších značek.

Jedním z důvodů neúspěchu Nokie je podle analytiků spolupráce s Microsoftem. „Přechod od původního operačního systému Symbian k Windows dal konkurenci dostatek příležitostí k tomu, aby v uplynulých 18 měsících ukradla společnosti Nokia podíl,“ uvedl Kevin Restivo, vedoucí výzkumný analytik společnosti IDC.

Spolupráci, na základě které Nokia nabízí ve svých chytrých telefonech operační systém Windows Phone, začaly obě společnosti začátkem loňského roku. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám