Hlavní obsah

Tvůrci Firefoxu dokončili vlastní operační systém pro mobily

Novinky, mif

Již během následujících tří měsíců by měla na trhu vyrůst nová konkurence pro zavedené mobilní platformy, jako je iOS od Applu, Windows Phone či Android. Společnost Mozilla totiž plánuje na trh uvést první telefony s operačním systémem Firefox OS.

Foto: joshcarpenter.ca

Firefox OS byl dříve známý pod kódovým označením Boot to Gecko

Článek

„Již v tomto čtvrtletí by se měly začít prodávat první telefony s připravovaným Firefox OS. Nepřekvapí tedy, že práce na něm v posledních týdnech finišovaly a převážná část vývojářů se na dokončovací práce sjela do Berlína,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Systém si podle něj odbyde premiéru nejprve v Jižní Americe, ještě letos by se měl ale začít prodávat i v Evropě. „Zatímco v Jižní Americe plánuje prodávat telefony s Firefox OS společnost Telefónica pod lokální značkou, do Evropy by ráda dodávala telefony čínská společnost ZTE, která je v současné době čtvrtým největším výrobcem telefonů,“ konstatoval Cvrček.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Jak bude vypadat nový operační systém Firefox, nastínil na svých osobních stránkách jeho hlavní designér Josh Carpenter. Grafické rozhraní nese prozatím pracovní název Gaia. Na snímcích je vidět, jak budou vypadat prostředí telefonního menu, kontaktního seznamu, textových zpráv, fotoaparátu, video přehrávače či webového prohlížeče. Design jednotlivých nabídek je přehledný a cílí na intuitivní ovládání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám