Hlavní obsah

Nové automobily nabídnou nabíjení telefonů bez drátů

Chytré telefony by již brzy mělo být možné nabíjet při řízení auta bez kabelů a adaptérů. Potřeba k tomu bude jen zvláštní mobilní podložka. Podle analytiků oslovených BBC se nový prvek v automobilech stane v příštích měsících zcela běžným.

Foto: Toyota

Bezdrátové nabíjení prostřednictvím indukce nabídne v příštím roce například Toyota Avalon.

Článek

Indukční nabíjecí desky jsou známé několik let a byly již začleněné do některých mobilních telefonů, jako Palm Pre. V roce 2008 Wireless Power Consorcium, které má více než 100 členů včetně firem Samsung, Nokia, HTC, Motorola Mobility a Sony, podepsalo dohodu o otevřeném standardu pro mobilní nabíjení nazvaném Qi. To znamená, že všechny mobilní telefony budou kompatibilní s jakoukoliv nabíječkou Qi, bez ohledu na značku přístroje.

Foto: HTC

HTC Windows Phone 8X

Nabíjení prostřednictvím magnetické indukce v současnosti nabízí více jak tři desítky mobilních telefonů, jako je například LG Nexus 4 či HTC Windows Phone 8X. Sází na něj také nová vlajková loď společnosti Nokia – model Lumia 920, který se již prodává na vybraných zahraničních trzích. [celá zpráva]

V praxi celý systém funguje velice jednoduše, stačí mobil podporující novou technologii položit na speciální podložku a ten se začne sám nabíjet. V budoucnu by se takové nabíječky měly kromě automobilů běžně montovat do pracovních desek stolů nebo nejrůznějších stojánků. Podporovány by přitom neměly být pouze mobilní telefony, ale například i počítačové tablety.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 920

Bezdrátové nabíjení prostřednictvím indukce se v nových automobilech objeví již začátkem příštího roku. Toyota nabídne na jaře nový technologický balíček obsahující bezdrátové nabíjení za cenu 1950 dolarů (přes 37 000 Kč) pro model Avalon. General Motors již v roce 2011 oznámil, že plánuje do svých vozů Chevrolet Volt zabudovat podložku využívající magnetickou indukci. Zatím se tak ale nestalo.

Bezdrátové dobíjení i do starších automobilů

Izraelská firma Powermat Technologies se snaží novou technologii přinést i do starších vozů. Na mnoha veřejných místech v USA, včetně kaváren Starbucks, nabízí za necelé dva tisíce korun instalaci podložky s magnetickou indukcí.

Možnosti indukčního dobíjení ale nemusí končit pouze u chytrých telefonů nebo počítačových tabletů. Některé firmy se již nyní zabývají technologiemi, které by podobným způsobem umožnili nabíjet i elektřinou poháněné automobily – jednoduše by stačilo zajet do garáže a nechat vůz bezdrátově dočerpat energii. To je ale zatím jen hudba budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám