Hlavní obsah

Apple trhá na lukrativním čínském trhu s iPhonem 5 prodejní rekordy

Americká technologická společnost Apple prodala v Číně od pátku během prvních tří dnů prodeje přes dva milióny svých nejnovějších telefonů iPhone 5. Je to dosud nejúspěšnější debut iPhonů na čínském trhu, sdělila v pondělí společnost. Čína je pro Apple druhým největším trhem po USA.

Foto: Apple

Nový iPhone

Článek

"Reakce čínských zákazníků na iPhone 5 byla neuvěřitelná a stanovila nový rekord, protože to byl v Číně nejlepší víkendový debut," uvedl ve sdělení firmy její šéf Tim Cook. Apple oznámil údaje o čínském prodeji iPhonů vůbec poprvé.

Páteční zprávy o debutu nových iPhonů v Číně přitom nebyly příliš povzbudivé. Před obchodem Apple Store v centru Šanghaje stál podle agentury Reuters první den prodeje pouze jeden člověk, zatímco na předchozí model 4S se tam stály dlouhé fronty. Obavy z chladného přijetí nových telefonů v Číně a z ostré konkurence na trhu oslabily v pátek akcie firmy o téměř čtyři procenta a ze svého závěrečného maxima Apple ztratil asi čtvrtinu hodnoty.

Foto: Reuters

Šéf Apple Tim Cook na středeční tiskové konferenci

Světovou premiéru na trhu měla pátá verze iPhonu v USA a dalších 30 zemích světa v září. Za první tři dny prodeje se prodalo přes pět miliónů těchto telefonů.

Apple v Číně své přístroje vedle sedmi prodejen Apple Store prodává přes operátory China Unicom a China Telecom. Podle analytiků však dlouhodobější vyhlídky firmy na nejdynamičtějším trhu světa závisí na tom, zda se jí podaří sjednat smlouvu s největším tamním operátorem China Mobile, který má dvakrát více zákazníků než oba dva další operátoři dohromady.

Co umí iPhone 5

Foto: Apple

iPhone 5

Nový chytrý telefon od společnosti Apple nabídne celou řadu vylepšení. Je lehčí a tenčí než předchozí verze a zároveň má větší displej (čtyři palce) a vyšší rozlišení (1136 x 640 pixelů). Vylepšení zaznamenal také výkon telefonu. Ve srovnání s loňským modelem by měl být dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejvýkonnějším smartphonům na trhu.

Fotoaparát má stejné rozlišení jako předchozí model - osm megapixelů. Měl by ale být rychlejší a zároveň pořizovat kvalitnější snímky i ve špatných světelných podmínkách. Nabídne také speciální panoramatický režim, ve kterém budou mít pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů. [celá zpráva]

Čína je největším trhem mobilních komunikací na světě. Pro Apple je Čína po USA druhým největším trhem, v poslední době ale podíl firmy na trhu chytrých telefonů v této zemi klesá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám