Hlavní obsah

Společnosti Apple a Samsung se znovu střetly u soudu kvůli patentům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti Apple a Samsung se ve čtvrtek znovu střetly v soudní síni kvůli patentovým sporům. Právníci Applu přesvědčovali soud v kalifornském San José, aby trvale zakázal prodej řady chytrých telefonů korejského rivala. Samsung naopak žádal o nové soudní líčení nebo alespoň podstatné snížení uvaleného odškodnění.

Foto: Reuters

Apple iPad

Článek

Soudkyně Lucy Kohová na závěr čtvrtečního slyšení uvedla, že během příštích týdnů vydá sérii rozhodnutí, které v první instanci vyřeší řadu právních sporů mezi oběma firmami. Nenaznačila ale, na kterou stranu by se mohla přiklonit a jak by mohla rozhodnout.

Patentová válka se mezi oběma společnostmi táhne už od loňského dubna. Apple tehdy ve Spojených státech obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad.

V právních bitvách je zatím úspěšnější Apple. Soud v Kalifornii totiž na konci srpna rozhodl, že Samsung musí svému konkurentovi za zneužití patentů zaplatit 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč).

Podle některých analytiků, na které se odvolává agentura Reuters, není vyloučen ani smírný scénář. Apple už vyjádřil ochotu využívat některé patenty tchajwanské společnosti HTC a soudkyně Lucy Kohová nevylučuje, že stejný postup by americká firma mohla zvolit vůči Samsungu. "Myslím, že je čas na globální smír," řekla Kohová na konci téměř čtyřhodinového slyšení.

Apple a Samsung spolu bojují na více frontách, mimo jiné i kvůli smartphonu Galaxy Note II. Přelíčení v této kauze je ale naplánováno až na rok 2014.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Note II

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám