Hlavní obsah

Recept proti krizi: Po vlně propouštění se Nokia zbavuje svojí finské centrály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Espoo

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prodá budovu své centrály ve finském městě Espoo za 170 miliónů eur (4,3 miliardy Kč). Dohoda je součástí plánu na prodej majetku, který má pomoci problémové firmě snížit náklady a vylepšit finanční situaci.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Nokie v Espoo

Článek

Budovu ze skla a ocele u Baltického moře koupí finská realitní společnost Exilion. Nokia si ji v rámci dlouhodobé smlouvy pronajme zpět. Dohoda by měla být dokončena tento měsíc. Nokia sídlí v budově známé také jako Nokia House od roku 1997.

Nokia se snaží vylepšit svoji finanční situaci prostřednictvím snižování nákladů a dalších kroků a plánuje se zbavit vedlejšího majetku. Do konce roku chce propuštěním 10 000 zaměstnanců a modernizací ušetřit 1,6 miliardy eur.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Nokie Stephen Elop

Nokia dominovala trhu s mobilními telefony posledních 14 let. Na začátku letošního roku ji ale z pomyslného trůnu sesadila konkurenční společnost Samsung a firma začala ztrácet měsíc od měsíce více. Ve třetím čtvrtletí letošního roku se Nokia nedostala podle dat výzkumné společnosti IDC ani do první pětky nejúspěšnějších značek.

Jedním z důvodů neúspěchu Nokie je podle analytiků spolupráce s Microsoftem. „Přechod od původního operačního systému Symbian k Windows dal konkurenci dostatek příležitostí k tomu, aby v uplynulých 18 měsících ukradla společnosti Nokia podíl,“ uvedl Kevin Restivo, vedoucí výzkumný analytik společnosti IDC.

Spolupráci, na základě které Nokia nabízí ve svých chytrých telefonech operační systém Windows Phone, začaly obě společnosti začátkem loňského roku. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám