Hlavní obsah

Soud se bude znovu zabývat pokutami pro mobilní operátory

Brno

Krajský soud v Brně se bude znovu zabývat miliónovými pokutami, které v září 2004 uložil Eurotelu Praha (dnes Telefónica CR) a Českému Mobilu (dnes Vodafone) antimonopolní úřad. Ve čtvrtek o tom rozhodl Nejvyšší správní soud v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Celkem původně Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil třem českým mobilním operátorům včetně někdejšího RadioMobilu (dnes T-Mobile) pokutu v souhrnné výši 44 miliónů. Případ byl rozdělený na dvě rozhodnutí. V tom, kterým se nyní zabýval NSS, jde o pokutu 22 miliónů pro někdejší Eurotel a 5,5 miliónu pro Český Mobil.

Čeští mobilní operátoři před lety propojovali své sítě vždy pouze dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. To prý poškodilo zákazníky, kartelové dohody uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu.

Rozhodnutí tehdy operátory zaskočilo, odvolávali se na opačný názor telekomunikačního úřadu. Kompetenční spor řešil právě NSS. A rozhodl, že může chování mobilních operátorů posuzovat Český telekomunikační úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Postupně tak zrušil několik rozsudků Krajského soudu v Brně, které daly zapravdu operátorům a pokutu jim vrátily.

Krajský soud pokuty pro dnešní Vodafone a Telefóniku v srpnu 2009 znovu zrušil. ÚOHS ale podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který ve čtvrtek případ znovu vrátil soudu nižší instance. Odůvodnění NSS nezveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám