Hlavní obsah

Izraelský ultraortodoxní rabín zakázal používat iPhony

Jeruzalém

Vlivný izraelský ultraortodoxní rabín Chaim Kanievski vyzval židy, aby nepoužívali iPhony, a pokud je už mají, aby se jich zbavili. Informovala o tom agentura AP, která připomenula i další pokusy ultraortodoxní komunity držet věřící co nejdále od moderní technologie.

Foto: Novinky

iPhone

Článek

Čtyřiaosmdesátiletý rabín Kanievski vydal dekret krátce před jedním z nejvýznamnějších židovských svátků jom kipur. Oslavy tohoto dne smíření začaly se středečním západem slunce. Kanievski v dekretu tvrdí, že vlastnit iPhone je zakázané. Dekret vychází v době, kdy izraelské sdělovací prostředky rozsáhle propagují novou verzi iPhonu.

Příslušníci izraelské ultraortodoxní komunity se snaží udržet své tradiční hodnoty, mnozí z nich nepoužívají televizi ani počítače. Představitelé této komunity celosvětově varují před internetem a označují ho za šiřitele nemorálního obsahu.

V jeruzalémských čtvrtích obývaných ultraortodoxními věřícími se v těchto dnech objevily plakáty, na nichž je iPhone označen za "sprostotu 24 hodin denně". Věřící mají vyloučit z náboženských seminářů všechny, kdo budou tento přístroj používat, a mají své děti držet daleko od těchto lidí.

U vchodů na tržiště, obléhaných nyní zákazníky připravujícími oslavu dne smíření, se objevili zástupci ultraortodoxní komunity a nabízeli příchozím takzvané košer telefony. Tyto nábožensky nezávadné přístroje mají zablokovaný přístup k internetu a videu a nesou označení, že byly schválené rabínskou radou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám