Hlavní obsah

Apple odhalil nejlepší iPhone všech dob

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Apple ve středu odhalila nový iPhone. V pořadí již šestá generace chytrého jablečného telefonu nabízí řadu vylepšení. "Vyrobili jsme nejlepší iPhone všech dob," prohlásil na tiskové konferenci šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller, který zároveň novinku ukázal jako první světu.

iPhone 5Video: www.apple.com

 
Článek

Novinka se jmenuje iPhone 5 a svým vzhledem připomíná verzi 4S, ale je rozměrnější. Telefon narostl především na výšku, protože je u něj použit čtyřpalcový displej s rozlišením 1136 x 640 pixelů. Všechny předchozí modely přitom měly úhlopříčku pouze 3,5 palce (640 x 960 obrazových bodů). Změnu rozměrů displeje přitom zesnulý zakladatel firmy Steve Jobs vždy odmítal.

Foto: ČTK/AP

Viceprezident firmy Apple Peter Schiller ukazuje vývoj iPhonu.

Díky větší ploše dotykového panelu je možné na obrazovce zobrazit například více textu na internetových stránkách. Nárůst rozměrů podle Schillera ocení také milovníci filmů, protože videa se už nebudou zobrazovat s černými rámečky po okrajích. „Náš displej má naprosto ideální velikost,“ neskrýval své nadšení.

Nižší hmotnost a vyšší výkon

I když nový iPhone kvůli použití většího displeje narostl, je paradoxně velice lehký. Vážit bude pouze 112 gramů, díky čemuž bude téměř o 30 gramů lehčí než model 4S. Patřit by tak měl k vůbec nejlehčím chytrým telefonům na světě.

Foto: Reuters

Nový iPhone 5

Vylepšení zaznamenal také výkon telefonu. „Takto výkonný iPhone tu ještě nebyl,“ uvedl Schiller s tím, že novinka využívá zcela nový čip A6. Ten by měl být ve srovnání s loňským modelem dvakrát výkonnější. Přitom už verze 4S patřila k nejvýkonnějším smartphonům na trhu.

Poprvé za celu historii Applu bude mít iPhone také nový dokovací a napájecí konektor. „Bude o 80 % menší, díky čemuž se s ním bude snáze manipulovat,“ prohlásil Schiller. Dokoupit bude přitom možné speciální redukci, aby lidé mohli používat i staré nabíječky.

Vylepšený fotoaparát

Fotoaparát má stejné rozlišení jako předchozí model - osm megapixelů. Měl by ale být rychlejší a zároveň pořizovat kvalitnější snímky ve špatných světelných podmínkách. Nabídne také speciální panoramatický režim, ve kterém budou mít pořízené momentky úctyhodné rozlišení 28 megapixelů.

Foto: ČTK/AP

Viceprezident firmy Apple Peter Schiller představuje novou funkci pro panoramatické záběry.

Nový iPhone podporuje i rychlé mobilní sítě LTE. Právě kvůli tomu bude mít nejspíše oplétačky s právníky společnosti Samsung, kteří ještě před odhalením jablečné novinky avizovali, že na Apple podají žalobu kvůli porušení patentu. [celá zpráva]

Předobjednávat nový iPhone bude možné už od konce tohoto týdne. Prodávat se začne na vybraných trzích až 21. září, v České republice by měl být dostupný v druhé vlně 28. září. Ceny zůstanou stejné jako u modelu 4S. To znamená, že základní verzi bude možné pořídit za 14 000 korun a nejvýkonnější za 20 000 Kč. iPhone 4S po příchodu novinky zlevní na deset tisíc.

Foto: ČTK/AP

Uvedení novinky provází tradičně pokles cen předchozích modelů - ceny ovšem platí pro americký trh při podepsání dvouleté smlouvy s telefonní společností.

Záplava jablečných novinek

Nový iPhone nebyl zdaleka to jediné, co mohli novináři na tiskové konferenci vidět. Odhalena byla také nová řada multimediálních přehrávačů iPod. Model Nano nabídne prostorný dotykový displej a verze Touch zase vylepšený fotoaparát a vyšší výdrž zabudované baterie.

Foto: Reuters

Nový iPod Nano

Původně se spekulovalo o tom, že na tiskové konferenci bude odhalen také iPad Mini se sedmipalcovým displejem. Ten měl být nejlevnějším tabletem od společnosti Apple – prodávat se měl pouze za pět tisíc korun. Zástupci amerického počítačového giganta jej ale neukázali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám