Hlavní obsah

Rychlé mobilní sítě LTE mohou do Česka přinést větší konkurenci

Nové rychlé mobilní sítě LTE (Long Term Evolution) mohou zvýšit tržby současných operátorů, ale i konkurenci na trhu, pokud si nabízené kmitočty koupí nový hráč. Zatímco technologie pro vybudování sítí nabízí všichni velcí dodavatelé mobilní infrastruktury, telefonů s podporou LTE je na trhu málo. Vyplývá to z informací firem a odborníků.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Spuštění sítí LTE v příštím roce má umožnit aukce kmitočtů v pásmu 800 MHz z digitální dividendy a dalších frekvencí v pásmech 1800 a 2600 MHz. Zájemci se mohou do aukce hlásit do pondělí. Vedle stávajících operátorů se očekává zájem dalších firem. Zájem projevila například skupina PPF nebo některé telekomunikační firmy.

Na příchod LTE se stávající operátoři připravují. Telefónica již tuto technologii spustila komerčně v Jesenici u Prahy, T-Mobile ji testuje v Praze a okolí a do konce roku ji chce nabídnout veřejnosti v Mladé Boleslavi. "LTE jako nástupce 3G sítě výrazně zvýší rychlost stahování i odesílání dat, což může přinést operátorům další zisky. Vzhledem k velké rychlosti stahování budou mít uživatelé tendenci stahovat větší objem dat, tudíž budou muset využít vyšší (dražší) tarify. Pro operátory to sice bude znamenat dodatečné investice do infrastruktury, ty ale budou nižší, než u 3G sítě," uvedl analytik Cyrrusu Tomáš Menčík.

Podle odborníka na telekomunikace Jiřího Peterky bude záležet na tom, zda LTE umožní vstup nového hráče. Pokud ano, trh se může změnit na více konkurenční. "Bude záležet na chování nového hráče, do jak velkého konkurenčního boje bude ochoten jít. A pokud s LTE nový hráč nepřijde, pak se trh jako takový nezmění. Stávající operátoři dostanou do rukou novou technologii, kterou jistě ihned a náležitě využijí pro svůj marketing, ale investovat do jejího nasazení budou jen postupně a podle mého odhadu spíše konzervativně," dodal.

Výrazné zrychlení mobilního internetu

Operátoři si od LTE slibují především výrazné zvýšení rychlosti mobilního internetu ze současného maxima kolem 42 Mbit/s reálně na tří až pětinásobek. Teoretická rychlost přesahuje jeden Gbit/s. "Díky LTE se mobilní internet přiblíží rychlostem, kvalitě přenosu a kapacitě pevného internetového připojení. To by mělo pomoci výrazně zvýšit procento Čechů, kteří využívají data v telefonu, notebooku, ale i tabletu," uvedla mluvčí Vodafonu Alžběta Houzarová.

Telefony pro LTE se zatím na trhu objevují jen pomalu, rozšíření nabídky se čeká až příští rok. "Na trhu je telefonů s LTE zatím pár, například Lumia 900. Letos ještě pár typů přibude, třeba HTC One XL, Samsung Galaxy S III LTE a to je asi tak vše. Více toho bude příští rok. Kromě telefonů už LTE začíná být podporováno i v datových produktech, jako jsou USB sticky, a tabletech," dodala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. V Česku oficiálně telefony s LTE dostupné nejsou.

Počet mobilních sítí tzv. čtvrté generace vzroste podle analytické firmy Wireless Inteligence během pěti let čtyřikrát na 200. LTE bude fungovat v 70 zemích proti nynějším 30. První komerční síť LTE funguje ve Švédsku od roku 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám