Hlavní obsah

Akcie HTC dramaticky padají, investoři ztrácejí důvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investoři v posledních dnech houfně opouštějí tchajwanského výrobce smartphonů HTC, jehož akcie tak vytrvale klesají a za poslední rok už ztratily více než 70 procent hodnoty. Důvodem jsou obavy, že pro HTC nebude na trhu místo; silné pozice tam totiž má americká společnost Apple a jihokorejský Samsung Electronics.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

HTC měla přitom před konkurencí náskok, neboť začala včas vyrábět smartphony s operačním systémem Android. HTC ale na konkurenci přesto nestačí. Svědčí o tom i její sdělení, že tržby za červenec jí meziročně klesly o 45 procent. Příznivý ale není ani výhled.

"Objevují se názory, že by HTC mohla už v letošním čtvrtém čtvrtletí vykázat ztrátu," poznamenal šéf investiční společnosti Beyond Asset Management Michael On, jehož citovala agentura Reuters. "Jejich budoucnost nevypadá dobře, Samsungu konkurovat nemohou," dodal.

Akcie HTC se na burze v Tchaj-peji ve středu propadly o dalších 1,9 procenta na 236 tchajwanských dolarů. Ocitly se tak nejníže za poslední čtyři roky. Analytici upozorňují, že když byly akcie HTC naposledy tak nízko, jako jsou nyní, firma alespoň hospodařila se ziskem. Vytrvalý pokles akcií HTC kontrastuje s všeobecným optimismem, který teď na burzách panuje.

HTC je pátým největším výrobcem smartphonů na světě a kdysi patřila mezi firmy, které si kvůli vyhlídkám na rychlý růst oblíbili investoři. Vedení podniku ale přiznává, že firmu dohnala konkurence. Na třetí čtvrtletí proto firma avizovala meziroční pokles tržeb až o 23 procent. Znamenalo by to výrazně horší výsledek, než čekali analytici.

Reklama

Výběr článků

Načítám