Hlavní obsah

Alcatel-Lucent propustí 5000 zaměstnanců

Paříž

Výrobce telekomunikačního zařízení Alcatel-Lucent propustí 5000 zaměstnanců, což představuje 6,4 procenta celkové pracovní síly. Plánuje také opustit nebo restrukturalizovat některé operace na ztrátových trzích. Cílem těchto kroků je snížit do konce příštího roku náklady o 1,25 miliardy eur (31,8 miliardy Kč).

Foto: Alcatel-Lucent

Článek

Firma minulý týden varovala, že se jí nepodaří splnit cíle ziskové marže na letošní rok. Ve druhém čtvrtletí hospodařila se ztrátou 254 miliónů eur, zatímco loni vykázala zisk 43 miliónů eur. Firmu trápí silná konkurence na trhu a slabá poptávka.

Alcatel-Lucent zaměstnává 78 000 lidí. Firma není jediná z odvětví, která musí propouštět. Společnost Nokia-Siemens plánuje proustit 17 000 zaměstnanců, což je zhruba čtvrtina celkové pracovní síly, a zaměřit se pouze na mobilní sítě.

Firma se chce rovněž pokusit zbavit ztrátových zakázek na služby, v rámci kterých spravuje sítě pro operátory, a získat více peněz ze svých patentů. Zatím však společnost neposkytla žádné detaily k tomu, kterých oblastí se nejvíce dotkne propouštění, ani který majetek by mohl být určen k prodeji. Firma pouze uvedla, že propouštění bude celosvětové a nedotkne se výzkumu a vývoje.

Alcatel-Lucent dodává své výrobky telekomunikačním firmám, jako jsou AT, Verizon a France Télécom. Firma vznikla v roce 2006 spojením francouzského Alcatelu a americké firmy Lucent. Díky snižování nákladů se jí podařilo loni poprvé od spojení vykázat celoroční zisk, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám