Hlavní obsah

Agentura Moody's snížila rating Nokie o další dva stupně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti finského výrobce mobilních telefonů Nokia o další dva stupně hlouběji do spekulativní kategorie. Agentura po špatných výsledcích firmy za poslední čtvrtletí čeká, že Nokia bude mít v dalších čtvrtletích vyšší ztráty, než se čekalo.

Foto: Jukka Toyli, Reuters

Článek

Agentura rating Nokie snížila na Ba2 z dosavadního stupně Ba1. Od dubna agentura snížila firmě rating již potřetí. Ve spekulativní kategorii, která znamená, že do cenných papírů firmy nemohou investovat fondy s konzervativní strategií, vedou od dubna rating Nokie i další dvě světové agentury Standard & Poor's a Fitch.

Nokia minulý týden oznámila, že její čistá ztráta se ve druhém čtvrtletí téměř zčtyřnásobila na 1,4 miliardy eur (zhruba 36 miliard Kč) a její tržby kvůli propadu prodeje chytrých telefonů klesly o 19 procent. Podle Moody's není nijak jisté, že by nové chytré telefony Nokie založené na operačním systému Windows od Microsoftu získaly tržní podíl na úkor dominantních produktů od konkurentů Apple a Samsung.

"Vzhledem ke spíše skrovné ziskovosti divize mobilních telefonů a divize Nokia Siemens Network nyní Moody's očekává návrat k ziskovosti až ve druhém pololetí 2013," uvedla Moody's podle agentury Reuters. Nokia byla více než desetiletí největším výrobcem mobilních telefonů na světě. V letošním prvním čtvrtletí ji však podle výzkumné společnosti Gartner předstihl jihokorejský rival Samsung.

Elop: Stojíme na hořící plošině

O tom, že aktuální pozice Nokie na trhu není zcela ideální, informoval již dříve Elop v otevřeném dopise. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal Elop současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl šéf Nokie.

I kvůli tomu se svého času největší výrobce mobilních telefonů na světě začátkem loňského roku spojil se společností Microsoft a ve svých smartphonech začal používat operační systém Windows. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám