Hlavní obsah

Ztráta výrobce telefonů Nokia se téměř zčtyřnásobila

– Helsinky

Čistá ztráta finského výrobce mobilních telefonů Nokia se ve druhém čtvrtletí téměř zčtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 36 miliard Kč) z 368 miliónů eur před rokem. Oznámila to ve čtvrtek firma. Hospodářské výsledky byly zasaženy poklesem prodeje chytrých telefonů. To je oblast, ve které nyní Nokia zaostává za konkurenty, jako jsou Apple a Samsung.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Článek

Celkové tržby společnosti ve čtvrtletí klesly o 19 procent na 7,54 miliardy eur. Tržby z prodeje chytrých telefonů se propadly o 34 procent na 1,54 miliardy eur.

Nokia byla po více než desetiletí největším výrobcem mobilních telefonů na světě. V letošním prvním čtvrtletí ji však podle výzkumné společnosti Gartner předstihl jihokorejský rival Samsung, napsala agentura AP.

Nokia se ve snaze navýšit prodeje rozhodla zákazníky lákat na extrémně levné chytré telefony s dotykovými displeji a operačním systémem Windows Phone. Jejich cena by se měla pohybovat okolo čtyř tisíc korun.

„Jsme vážnou konkurencí pro platformu Android. Je ale jasné, že musíme pro naše přístroje získat nižší cenu,“ uvedl pro server PocketNow výkonný viceprezident společnosti Nokia Niklas Savander s tím, že nové telefony se musí nabízet za nižší cenu než nejlevnější Lumia 610. Ta se aktuálně prodává za 4500 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám