Hlavní obsah

První chytré telefony od tvůrců Firefoxu se na trhu objeví příští rok

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na začátku příštího roku by se měly v obchodech objevit první telefony s novou platformou Firefox OS, která byla až doposud známá pod označením Boot To Gecko (B2G). Za projektem stojí společnost Mozilla. První funkční prototyp byl odhalen již v únoru na největším evropském veletrhu s mobilními novinkami Mobile World Congress (MWC) v Barceloně.

Foto: joshcarpenter.ca

Platforma Firefox byla dosud známá pod pracovním názvem Boot To Gecko.

Článek

„O připravovaném mobilním OS Boot To Gecko od Mozilly se debatuje již pár měsíců. Myšlenka OS, kde jsou aplikace založeny na webu (HTML5), zaujala. Mozilla oznámila, že ve finále systém ponese označení Firefox OS,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Nové přístroje by mělo nabízet hned několik předních světových operátorů. „K Telefónice a Deutsche Telekomu přibyly Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia a Telenor. První kousky budou vyrábět TCL Communication Technology (Alcatel) a ZTE a budou založeny na procesorech Snapdragon od Qualcomm Incorporated,“ konstatoval Cvrček.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

S novým systémem Firefox, který je postaven na technologii HTML5, by Mozilla mohla konkurovat zavedeným platformám. Především tedy Apple iOS, Androidu od Googlu a Microsoft Windows Phone.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

Jak bude vypadat nový operační systém Firefox, nastínil na svých osobních stránkách jeho hlavní designér Josh Carpenter. Grafické rozhraní nese prozatím pracovní název Gaia. Na snímcích je vidět, jak budou vypadat prostředí telefonního menu, kontaktního seznamu, textových zpráv, fotoaparátu, video přehrávače či webového prohlížeče. Design jednotlivých nabídek je přehledný a cílí na intuitivní ovládání.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

V každém režimu zůstává podél horního okraje displeje zobrazena lišta, na které se zobrazuje kromě aktuálního času také stav baterie, signálu či bezdrátových sítí. Podobně je tomu u konkurenčních chytrých telefonů s dotykovým displejem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám