Hlavní obsah

Výrobce telefonů BlackBerry propustí v příštích měsících 5000 zaměstnanců

Kanadská firma Research in Motion (RIM), která vyrábí komunikátory BlackBerry, propustí v nadcházejících měsících nejméně 5000 zaměstnanců. Společnost, která dlouhodobě čelí problémům, chce tímto krokem uspořit miliardu dolarů (20,7 miliardy korun), uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

BlackBerry

Článek

Společnost rozsáhlé propouštění avizovala už na konci května. Ve čtvrtek oznámila, že do konce března 2013 zruší přinejmenším 5000 ze současných 16.500 pracovních míst. Propouštění se dotkne pracovišť RIM v celém světě.

Firma zároveň oznámila, že odkládá spuštění nové generace svého operačního systému. Zařízení pracující na platformě BlackBerry 10 nebudou v prodeji dřív než v prvním čtvrtletí příštího roku.

RIM stál u zrodu bezdrátového internetu a vymyslel koncept, jak posílat e-maily prakticky odkudkoliv, kde má člověk signál k mobilnímu telefonu. Navzdory této konkurenční výhodě ale firma strádá, protože se jí postavila do cesty silná konkurence v podobě chytrých telefonů jako je iPhone od společnosti Apple, a po něm řada dalších. Rivalové totiž dokázali koncept ještě značně rozvinout.

Kanadská společnost oznámila, že její tržby za tři měsíce, které skončily 2. červnem, činily 2,8 miliardy dolarů. To bylo pod očekáváním finančních analytiků. Ztráta RIM za čtvrtletí činila 192 miliónů dolarů, neboli 37 centů na akcii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám