Hlavní obsah

Nejrychlejší mobilní internet dorazil do Česka, využívat jej ale nemůže každý

Telekomunikační operátor Telefónica spustil komerční nabídku služeb rychlé mobilní sítě LTE. Síť ale v současnosti pokrývá pouze Jesenici u Prahy a část obchodního centra Chodov. Konkurence zatím LTE nenabídla, T-Mobile chystá zahájení pilotního provozu v Praze na začátek července.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pro pokrytí firma využila již dříve přidělené kmitočty v pásmu 1800 MHz. Technologii pro tři základnové stanice jí dodala čínská společnost Huawei. "Zákazníkům nabídneme reálnou uživatelskou rychlost stahování dat až 60 Mbit/s a odesílání dat až 25 Mbit/s, to vše s odezvou sítě kolem 20 ms. Nejde o žádné laboratorní podmínky, ale reálné rychlosti, které jsme v této oblasti naměřili," uvedl ředitel pro technologie a plánování Martin Škop.

Firma začala nabízet dva modemy pro LTE a tři tarify. Ty zahrnují rychlost od čtyř do 60 Mbit/s a limit mezi dvěma a 40 GB stažených dat. Ceny se pohybují od 333 do 800 Kč měsíčně. Rychlost připojení je zhruba desetinásobná proti nyní nabízenému 3G.

O rozšiřování pokrytí LTE v současnosti Telefónica neuvažuje. Podle mluvčího Hanyho Farghaliho si chce v oblasti s 10 000 obyvateli, kde existuje vysoká konkurence technologií, jako jsou Wi-Fi, kabelové rozvody nebo pevné připojení, ověřit životaschopnost služby a použitého obchodního modelu.

O kmitočty, které by umožnily celoplošné pokrytí území signálem LTE, se operátoři mají utkat v chystané aukci. Licence chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) přidělovat na začátku příštího roku, kdy by měly vznikat i první sítě pokrývající rozsáhlejší území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám