Hlavní obsah

S chytrými telefony se roztrhl pytel, výrobci lákají na nízké ceny i vysoký výkon

Novinky, zgl, mif

Společnost Nokia začne v České republice oficiálně prodávat nový chytrý telefon Lumia 610 s operačním systémem Windows. Ceny startují těsně pod hranicí pěti tisíc korun. Zdaleka se však nejedná o jedinou novinku, kterou si výrobci pro zákazníky v rámci následujících dnů připravili. Prodávat se začne také HTC One S a Samsung Galaxy S III.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Článek

Lumia 610 je v pořadí třetí finský telefon, který je místo tradičního Symbianu vybaven platformou Windows Phone 7.5 (WP 7.5). Nabídne 3,7palcový dotykový displej s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Jak se dalo očekávat už podle pořizovací ceny, novinka nepatří k nejvýkonnějším přístrojům na trhu. Nabídne jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon S1 7227A taktovaný na 800 MHz a 256MB operační paměť. Na druhou stranu mobilní Windows nejsou nijak náročným systémem, a tak by práce s Lumií měla být i přesto poměrně svižná.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Ve výbavě novinky nechybí ani WiFi, Bluetooth či vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Kapacita vestavěné paměti je 8 GB a nelze ji dále rozšiřovat pomocí paměťových karet jako u některých konkurenčních přístrojů.

HTC cílí na náročnější uživatele

V pátek se kromě nové Lumie začne prodávat také přístroj konkurenční společnosti HTC. Model One S však cílí především na náročnější uživatele. Novinka je vybavena dotykovým panelem, který nabízí úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení 960 x 540 pixelů. Displej je navíc proti poškození chráněn speciální vrstvou Corning Gorilla Glass.

Foto: HTC

HTC One S

Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon s frekvencí 1,5 GHz, který má k dispozici 1 GB operační paměti. Kapacita úložného prostoru pak činí 16 GB. Novinku pohání operační systém Android 4.0.

Foto: HTC

HTC One S patří k nejtenčím smartphonům na tuzemském trhu

Někteří uživatelé ocení design telefonu a jeho rozměry. „Model HTC One S dosahuje díky nové technologii dílenského zpracování tloušťky pouhých 7,9 milimetru. Tento rozměr řadí novinku na pozici nejtenčího telefonu v historii výrobce,“ uvedl mediální zástupce společnosti HTC Ondřej Kuvik.

Zabiják iPhonu osobně

Hned na začátku příštího týdne se pak začne prodávat jeden z nejočekávanějších smartphonů letošního roku – Samsung Galaxy S III, který je často přezdíván jako zabiják iPhonu. Podle zahraničních pozorovatelů se totiž jedná o jeden z prvních přístrojů, který by skutečně mohl dominantní postavení telefonu od Applu na trhu ohrozit.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Zaujmout zákazníky se novinka snaží především novými technologiemi, jako je například S-Voice. „Kromě toho, že funkce S-Voice umožňuje prostřednictvím hlasu vyhledávat informace a komunikovat s přístrojem, nabízí také rozsáhlé možnosti, jak telefon ovládat a zadávat mu pokyny. Když se na telefonu Galaxy S III například spustí budík, a vy byste si raději ještě chviličku přispali, stačí říci ztišit,“ vysvětlil funkčnost novinky Zdeněk Paškevič, produktový manažer mobilní divize Samsungu.

S-Voice je možné použít také u přehrávání hudby k zesílení nebo zeslabení hlasitosti, při odesílání SMS zpráv a e-mailů, organizování schůzek v kalendáři či k automatickému aktivování fotoaparátu a pořízení fotografie. Anglický hlas dokáže přístroj rozeznat na výbornou, jak to ale bude s češtinou, se ukáže teprve po zahájení prodeje.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S III

Za zmínku stojí také technologie Smart stay, která je schopná automaticky rozeznat, jakým způsobem přístroj používáte. „Například zda čtete elektronickou knihu nebo brouzdáte po internetu. Přední kamera telefonu sleduje vaše oči a telefon automaticky ponechá jas displeje neztlumený, abyste mohli pohodlně číst,“ uvedl Paškevič.

Nejnižší cena chytrých telefonů

I když se ani jeden z uvedených přístrojů ještě nezačal oficiálně prodávat, v rámci předobjednávky je možné novinky zakoupit v několika desítkách tuzemských obchodů. Najít v internetovém obchodu nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například Zboží.cz od společnosti Seznam.cz.

Chytrý telefon Lumia 610 od společnosti Nokia je podle Zboží možné nejlevněji zakoupit za 4999 Kč, nejvíce pak za 7313 korun.

Ještě rozdílnější ceny jsou u modelu HTC One S, který je možné zakoupit už za 10 990 Kč. Najdou se ale i takoví prodejci, kteří si novinku cení na bezmála 18 tisíc korun.

Ceny nové vlajkové lodi společnosti Samsung  - smartphonu Galaxy S III se pak pohybují od 14 390 do 15 696 Kč.

Samsung Galaxy S III není žádné ořezávátko ani co se výkonu týče. Má čtyřjádrový procesor s frekvencí 1,4 GHz, 1 GB operační paměti a až 64GB vestavěnou paměť pro ukládání dat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám