Hlavní obsah

Nová Nokia s dotykovým displejem sází na nízkou cenu

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od prvního června plánuje společnost Nokia začít prodávat v tuzemských obchodech svůj nový chytrý telefon Lumia 610 s operačním systémem Windows Phone. Novinka sází především na nízkou pořizovací cenu. Zatímco většina smartphonů se aktuálně prodává za deset tisíc a více, model 610 bude stát šest tisíc korun.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Článek

Lumia 610 je v pořadí třetí finský telefon, který je místo tradičního Symbianu vybaven platformou Windows Phone 7.5 (WP 7.5). Nabídne 3,7palcový dotykový displej s rozlišením 480 x 800 obrazových bodů.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Jak se dalo očekávat už podle pořizovací ceny, novinka nepatří k nejvýkonnějším přístrojům na trhu. Nabídne jednojádrový procesor Qualcomm Snapdragon S1 7227A taktovaný na 800 MHz a 256MB operační paměť. Na druhou stranu mobilní Windows nejsou nijak náročným systémem, a tak by práce s Lumií měla být i přesto poměrně svižná.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 610

Ve výbavě novinky nechybí ani WiFi, Bluetooth či vestavěný fotoaparát s rozlišením pět megapixelů. Kapacita vestavěné paměti je 8 GB a nelze ji dále rozšiřovat pomocí paměťových karet jako u některých konkurenčních přístrojů.

Co umí mobilní systém Microsoftu

První generace mobilních operačních systémů od Microsoftu byly známé pod označením Windows Mobile. Nabízely propracovaný kalendář, detailní adresář, který bylo možné jednoduše synchronizovat s kontakty v Outlooku v počítači, či pohodlnou práci s e-maily na cestách.

Jak je z výčtu funkcí patrné, starší verze mobilních Windows byly určeny spíše pro manažery. To se ale softwarový gigant rozhodl u sedmiček změnit. Jejich hlavním úkolem je nabídnout přednosti chytrých telefonů jednoduchou formou co nejširší skupině uživatelů.

Stejnou taktiku přehledného a intuitivního ovládání zvolila před lety počítačová firma Apple, která se svým iPhonem rozpoutala mánii dotykových telefonů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám