Hlavní obsah

Operátoři zatím využívají jen polovinu frekvencí pro rychlý internet 3G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští mobilní operátoři nevyužívají pro své sítě třetí generace UMTS ani polovinu kmitočtů, které jim před deseti lety v tendru přidělil Český telekomunikační úřad. Letos v pololetí by mohli o nevyužité frekvence přijít. Vyplývá to z vyjádření úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"S ohledem na reálné využití kmitočtů k poskytování služeb širokopásmového přístupu v současné době tedy existuje kmitočtový prostor pro nejméně tři další zcela srovnatelné operátory UMTS," uvedl ČTÚ v materiálu pro ministerstvo průmyslu a obchodu.

Odebrání nevyužívaných kmitočtů úřadu umožňuje novela zákona o elektronických komunikacích z roku 2010, která počítá s dvouletou lhůtou, po kterou leží kmitočty ladem. Ta vyprší letos na konci června.

Operátoři chtějí o frekvence znovu požádat

Regulátor ale zároveň podotkl, že operátoři v obavách ze vstupu konkurence před uplynutím lhůty pro odebrání kmitočtů zřejmě o frekvence znovu požádají a začnou je využívat. "Ano, brzy požádáme o individuální oprávnění. Kmitočty v UMTS využijeme pro navýšení kapacity sítě," potvrdil mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický. T-Mobile již podle mluvčí Martiny Kemrové o vydání oprávnění požádal a využije jej podobným způsobem.

Podle mluvčího Telefóniky Hanyho Farghaliho veškeré dostupné předpovědi vývoje datového provozu počítají s prudkým nárůstem množství dat a požadavků na kapacitu sítí, a proto je současný příděl pro společnost nepostradatelný. "Do budoucna bude nezbytné spuštění všech přidělených frekvencí. S využitím celého dostupného přídělu počítáme," dodal.

Za kmitočty platí operátoři stovky miliónů korun

Za využívané kmitočty musí firmy každý rok platit státu poplatek. Loni zaplatili mobilní operátoři dohromady přes 420 miliónů Kč. V souvislosti s nutností začít využívat přidělené frekvence i s aukcí dalších kmitočtů se příjem státu v příštích letech zvýší o další stovky miliónů Kč.

Situace, kdy operátoři blokují bez využití část spektra, by podle úřadu mohla nastat i v pásmu 2,6 GHz, které chce letos ČTÚ nabídnout v aukci spolu s pásmy 800 a 1800 MHz. Minimálně zpočátku se totiž firmy zaměří na frekvence z digitální dividendy, tedy pásmo 800 MHz.

T-Mobile a Telefónica za frekvence přidělené na 20 let v roce 2001 zaplatili dohromady 7,3 miliardy korun. Vodafone vyšly kmitočty o pět let později na dvě miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám