Hlavní obsah

Připomínek k aukci kmitočtů dostal ČTÚ zatím jen několik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český telekomunikační úřad dosud obdržel jen minimum připomínek k podmínkám aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě. Termín pro podání návrhů úprav přitom vyprší v pátek o půlnoci, uvedl to předseda ČTÚ Pavel Dvořák.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Úřad do pátečního odpoledne dostal jen čtyři podání, která zveřejnil na svých internetových stránkách. "Očekávám, že tak jako v jiných obdobných případech veřejné konzultace bude většina doručena až v samém závěru lhůty, tedy v závěru dne a v nočních hodinách," uvedl Dvořák. Na poslední chvíli nechali podání svých připomínek i mobilní operátoři. Vyjádří se k nim v pondělí.

Dosavadní připomínky směřují k podmínkám pro vstup nového zájemce na trh, k vyvolávací ceně a k problematice potřebné ochrany současných sítí zemského digitálního TV vysílání. Po vypořádání všech připomínek chystá ČTÚ na polovinu června pracovní setkání s připomínkujícími subjekty.

ČTÚ chce letos nabídnout frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Nejvíce si přitom cení pásmo 800 MHz, které představuje tzv. digitální dividendu, tedy kmitočty uvolněné přechodem na digitální TV vysílání. Od prodeje kmitočtů si slibuje především rozšíření vysokorychlostního internetu a případný vstup čtvrtého mobilního operátora.

Vyvolávací cena přes devět miliard

Souhrnná vyvolávací cena všech nabízených frekvencí je 9,2 miliardy korun. "Dosavadní poznatky ze zahraničí, zejména z poslední doby, ukazují, že výnosy z aukcí rámcově dosahují maximálně zhruba do 1,5 násobku vyvolávacích cen," uvedl Dvořák.

Podmínky aukce vycházejí ze zkušeností na zahraničních trzích. Obsahují například povinnost pokrývat signálem méně rozvinuté oblasti, poskytnutí tzv. národního roamingu pro případného nového hráče na trhu, vyhrazené frekvence pro nového operátora a opatření pro nehromadění zbytečného množství kmitočtů jednou firmou.

Vedle současných mobilních operátorů T-Mobile, Telefóniky a Vodafonu se o aukci zajímá například Orange, Dial Telecom, GTS a UPC. Mezi dalšími potenciálními zájemci jsou PPF, KKCG, Penta a J.

Reklama

Výběr článků

Načítám