Hlavní obsah

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě prý nemusí vést k nižším cenám

Současné nastavení podmínek plánované aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě není dobré, sdělila společnost Informační institut; stejný názor má i poslanec parlamentu Radim Vysloužil. Aukce, jejímž cílem je podle ČTÚ větší konkurence a nižší ceny na tuzemském mobilním trhu, se tak údajně může minout účinkem. Vysloužil je bývalým členem strany Věci veřejné, nedávno se přidal k platformě Karolíny Peake.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Skutečností totiž je, že na investora do aukce dle současně navržených podmínek čeká řada zbytečných miliardových nákladů, ale také nejasností, které jej od investice odrazují. Jediným řešením pak je odložení aukcí a kompletní změna podmínek," uvedl ředitel Informačního institutu Petr Cibulka. Například ve městech už podle něj prostor pro výstavbu nových mobilních stožárů téměř není.

O smyslu vstupu čtvrtého za současných podmínek pochybuje také poslanec Vysloužil. "Je třeba si uvědomit, že postavení nového operátora na trhu nebude lehké a dle podmínek aukce je v mnoha případech i nekonkurenční," sdělil v úterý.

Nový operátor

Výsledkem aukce podle Vysloužila může být pouze nový operátor, který však kvůli nevhodnému postavení nevnese na mobilní trh větší konkurenci, a tudíž ani další operátoři nebudou mít důvod zlevnit.

V pátek skončí veřejná konzultace Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k chystané aukci. Návrh podmínek aukce frekvencí v pásmu 800 MHz, které se uvolnily po přechodu na digitální televizní vysílání, a dále v pásmech 1800 a 2600 MHz úřad zveřejnil 20. března. Veřejná konzultace podmínek a pravidel aukce představuje první krok celého procesu. Na základě připomínek k návrhu stanoví závazná pravidla aukce. Samotný prodej kmitočtů by se měl uskutečnit na podzim.

ČTÚ očekává, že vedle současných tří operátorů se do soutěže o frekvence, na kterých lze postavit mobilní sítě nové generace LTE, přihlásí nejméně jeden nový hráč. Od aukce si slibuje rychlé rozšíření vysokorychlostního internetu i případnou větší konkurenci na mobilním trhu, která by vedla ke snížení cen a zkvalitnění služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám