Hlavní obsah

T-Mobile začal nabízet ve vybraných městech dvakrát rychlejší mobilní internet

Mobilní operátor T-Mobile začal od pondělí v prvních třech lokalitách nabízet mobilní internetové připojení o dvojnásobné rychlosti až 42 Mbit/s. Rychlý internet poskytuje uživatelům v Mladé Boleslavi, Otrokovicích a ve Zlíně.

Foto: Profimedia.cz

T-Mobile

Článek

Do konce dubna chce operátor zvýšenou rychlost nabídnout uživatelům v Praze 4 a 11, do konce třetího čtvrtletí v Brně, Českých Budějovicích a Liberci. Dál bude technologii zpřístupňovat podle kapacitních požadavků. Použitou technologii HSPA 42 chystá i konkurenční Vodafone, naopak Telefónica o jejím nasazení neuvažuje.

Nová technologie přinese proti současným podmínkám nejen zdvojnásobení rychlosti, ale i zvýšení kapacity v nejvytíženějších oblastech. Objem dat přenesených ve 3G síti vzrostl jen za loňský rok téměř o 500 procent. "Také v letošním roce očekáváme pokračování datového boomu. Udržení vysoké kvality služeb ovšem vyžaduje, a do budoucna bude klást, stále větší nároky na investice a frekvenční spektrum," uvedl marketingový ředitel T-Mobilu František Mala.

Zvyšování rychlosti 3G v letošním roce má předcházet nástupu technologie nové generace LTE. S tou T-Mobile počítá po aukci na volné kmitočty z digitální dividendy a další frekvence, kterou chce vypsat ČTÚ.

HSPA je nyní nejrychlejší technologií, kterou mohou operátoři se stávajícími kmitočty využít, i když rychlost 42 Mbit/s je spíše teoretická a v reálném provozu se bude pohybovat kolem 30 Mbit/s. Rychlost je srovnatelná s technologií VDSL pro pevné linky. Umožňuje například stahování hodinových videí z internetu v řádu minut. LTE by mělo nabídnout rychlosti až okolo 150 Mbit/s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám