Hlavní obsah

Zloděje čekají těžké časy, operátoři vytvoří databázi ukradených mobilů

Operátoři ve Spojených státech vytvoří celonárodní databázi ukradených mobilních telefonů. Chtějí tak zmírnit prudký nárůst krádeží těchto přístrojů, zejména dražších chytrých telefonů v posledních letech. Telefony v databázi nebudou mít přístup k datovým a hlasovým službám. Ukradené přístroje by tak mělo být nemožné, nebo alespoň obtížné používat, napsal list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Krádeže mobilních telefonů jsou jedním z nejrychleji rostoucích kriminálních činů ve Spojených státech.

Článek

Na vzniku databáze se dohodli všichni čtyři hlavní mobilní operátoři ve Spojených státech. V současnosti kradené telefony blokují společnosti Verizon Communications a Sprint Nextel. Naopak AT a T-Mobile zatím nic takového nedělají.

Společnou databázi pomohli vyjednat pracovníci Federální komise pro spoje (FCC). "Nové technologie vytvářejí nová rizika. Chceme najít způsob, jak snížit hodnotu ukradených chytrých telefonů," uvedl její předseda Julius Genachowski.

Krádeže mobilních telefonů jsou jedním z nejrychleji rostoucích kriminálních činů ve Spojených státech. Na vytvoření jejich databáze proto naléhali policisté. Za rozmachem krádeží mobilních telefonů je vysoká poptávka po použitých přístrojích. Zloději je buď dodávají prodejcům, anebo je sami nabízejí prostřednictvím internetu. Třeba za použitý iPhone lze utržit několik set dolarů.

Přes dva tisíce ukradených telefonů za měsíc

Například v New Yorku bylo v prvních deseti měsících loňska spácháno 26 000 krádeží a loupeží elektronických přístrojů a v 81 procentech případů to byly mobilní telefony. V hlavním městě Washingtonu se od roku 2007 do roku 2011 počet loupeží mobilních telefonů skokově zvýšil o 54 procent. Elektronika se přitom v současnosti ve Spojených státech obecně krade nejčastěji, více než peníze.

Operátoři by nyní do půl roku měli vytvořit své vlastní databáze, do 12 měsíců je pak propojí. Vznik databáze komplikují rozdílné parametry jejich sítí. Během dvou let by se pak do ní měli zapojit menší regionální poskytovatelé mobilních komunikačních služeb.

Odborníci nicméně upozorňují, že databáze není samospásné řešení. Moderní komunikátory mohou i bez mobilní části lidem nabídnout hodně funkcí, jako je třeba bezdrátový přístup na internet či hry. Databáze také bude bezbranná vůči vývozu ukradených zařízení do třetích zemí, jako je Čína či země Latinské Ameriky. Identifikační údaje mnoha přístrojů lze také poměrně snadno změnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám