Hlavní obsah

Telekomunikační úřad prodloužil lhůtu pro připomínky k aukci kmitočtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) prodloužil o tři týdny do 11. května veřejnou konzultaci podmínek aukce kmitočtů z tzv. digitální dividendy pro rychlé mobilní sítě. Chce tak dát víc času potenciálním účastníkům aukce a zároveň vyhověl požadavku ministerstva průmyslu a obchodu. Oznámil to v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Návrh podmínek aukce frekvencí v pásmu 800 MHz, které se uvolnily po přechodu na digitální televizní vysílání, a dále v pásmech 1800 a 2600 MHz úřad zveřejnil 20. března. Veřejná konzultace podmínek a pravidel aukce představuje první krok celého procesu. Na základě připomínek k návrhu stanoví závazná pravidla aukce. Samotný prodej kmitočtů by se měl uskutečnit na podzim.

Minulý týden úřad oznámil, že k účasti v aukci vyzve přes 50 firem z Česka i zahraničí. ČTÚ očekává, že vedle stávajících tří operátorů se do soutěže o frekvence, na kterých lze postavit mobilní sítě nové generace LTE, přihlásí nejméně jeden nový hráč. Od aukce si slibuje rychlé rozšíření vysokorychlostního internetu i případnou větší konkurenci na mobilním trhu, která by vedla ke snížení cen a zkvalitnění služeb.

Návrh podmínek mimo jiné obsahuje soubor rozvojových kritérií pro jednotlivá kmitočtová pásma, povinnou nabídku přístupu k síti pro účely národního roamingu a povinnou velkoobchodní nabídku služeb. Český telekomunikační úřad je povinen se k jednotlivým připomínkám vyjádřit. Stávající operátoři i potenciální zájemci z tuzemska se zatím k navrženým podmínkám vyjadřovali spíše rezervovaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám