Hlavní obsah

Levnější volání v nedohlednu, vznik čtvrtého operátora je nepravděpodobný

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pondělí zveřejnil návrh podmínek aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, které dávají prostor pro vstup další telekomunikační firmy. Podle analytiků je ale pravděpodobnost vzniku nového operátora velmi nízká. Případný vstup by přitom mohl zvýšit konkurenci a snížit ceny, které jsou v evropském srovnání příliš vysoké.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Při tak vysoké nasycenosti, v regionu střední a východní Evropy již tak relativně malého, mobilního trhu v ČR a vysokých vstupních nákladů, by byla návratnost investice dlouhá," uvedl Tomáš Tomčány z Patria Finance.

Podle navrhovaných podmínek musí současní operátoři v případě účasti v aukci poskytnout v rámci tzv. národního roamingu své sítě GSM novému operátorovi, aby se dorovnalo jeho nízké pokrytí. Zároveň budou muset učinit velkoobchodní nabídku v sítích LTE, která by umožnila vstup tzv. virtuálních operátorů. Podmínka národního roamingu však podle Tomčányho může z návrhu vypadnout, což by vstup nového hráče znemožnilo.

Podmínky pokrytí nedostupných míst

Případný vstup nového operátora by podle analytika J Milana Vaníčka mohl mít výrazný negativní dopad na tržby a marže nynějších operátorů. Podle něj ale například navržené podmínky pokrytí nedostupných míst mohou vystavovat případného nového hráče dodatečným nákladům, které mohou způsobit neefektivnost takového podnikatelského záměru.

Zveřejněné podmínky aukce nejsou podle analytika Cyrrusu Ondřeje Moravanského příliš překvapivé. "Odhadovaná celková vyvolávací cena kmitočtů ve výši 9,2 miliardy korun je mírně vyšší, než byly naše dřívější odhady, nicméně ne nijak zásadně," uvedl analytik Cyrrusu Ondřej Moravanský.

ČTÚ chce do konce letošního roku v aukci nabídnout kmitočty uvolněné přechodem z analogového na digitální televizní vysílání v pásmu 800 MHz a další frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz prostřednictvím aukce. Do té se budou moci přihlásit jak stávající operátoři, tak i zájemci o vstup na trh. Část současných operátorů již dala najevo, že se bude snažit podmínky aukce změnit.

Levnější telekomunikační služby

Vznik čtvrtého operátora by mohl přispět ke snížení cen za telekomunikační služby v Česku. ČTÚ navíc chce snížit operátorský poplatek za volání do mobilních sítí na polovičních 55 haléřů za minutu, což by se pozitivně mělo promítnout do účtů koncových zákazníků. S T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem již zahájil správní řízení.

„Nová cena za terminaci se sníží až na úroveň 0,55 Kč/min ze stávající maximální ceny 1,08 Kč/min. Stanovená cena za terminaci bude uplatněna jako dosud ve stejné výši na celém území ČR,“ uvedli zástupci ČTÚ na svých internetových stránkách.

Regulace se týká poplatků, které si operátoři platí za přenos hovorů mezi sítěmi. Snižovat maximální výši poplatků chce ČTÚ stejně jako v předchozích třech letech postupně. Zda operátoři koncové ceny přizpůsobí, ale není jisté. Například loni se průměrná cena minuty hovoru snížila jen o desetinu a o rok dříve o šest procent, poplatky přitom klesly o třetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám