Hlavní obsah

Před 165 lety se narodil vynálezce telefonu Alexander Graham Bell

Před 165 lety, 3. března 1847, se v Edinburghu narodil Alexander Graham Bell, fyziolog řeči, který proslul jako vynálezce telefonu a gramofonu. U zrodu telefonu stála pomoc hluchoněmým. Bellova matka byla neslyšící a Bell, stejně jako jeho děd a otec, učil mluvit hluchoněmé děti. Už za studií na univerzitách v Edinburghu a Londýně se začal zabývat akustikou, aby dokázal nějak pomoci své matce.

Foto: Profimedia.cz

Vynálezce telefonu Alexandr Graham Bell s jedním z jeho prvních přístrojů.

Článek

V roce 1870 jeho rodiče emigrovali do Kanady, kde Bell začal také zkoumat možnosti komunikace za pomoci elektrické energie. Ve výzkumech pokračoval i později v Bostonu za finanční podpory právníka Gardinera Hubbarda. Do jeho hluchoněmé dcery a své žačky Mabel se zamiloval a později si ji vzal za ženu.

S asistentem Thomasem Watsonem se mu v červnu 1875 podařilo přenášet zvukem vyvolané elektrické signály po drátech mezi dvěma přístroji - sluchátkem a mluvítkem. Začátkem ledna 1876 pak umístili sluchátkový přístroj na půdě a mluvítko si Bell postavil na svůj stůl v přízemí. Věta, kterou pak pronesl do mikrofonu, vstoupila do dějin: "Pane Watsone, prosím, přijďte sem, potřebuji vás tady!" Za okamžik se totiž po schodech přiřítil nadšený asistent: "Slyšel jsem vás! Funguje to!"

Slavný vědec se ale zabýval i jinými výzkumy. V roce 1909 jako první na území Kanady vzlétl ve vlastnoručně zkonstruovaném letadle. Přišel i s koncepcí přenosu zvuku pomocí optických vln, vynalezl mikrofon a zkonstruoval gramofon. Zemřel 1. srpna 1922.

Reklama

Výběr článků

Načítám