Hlavní obsah

Nokia vyráží s Windows do boje proti iPhonu

Novinky, mif

Společnosti Microsoft a Nokia ohlásily před rokem zahájení strategické spolupráce. Na trh nyní přichází výsledek usilovného snažení – první Nokia s Windows, která by měla finskému výrobci zajistit dominantní postavení na trhu v době, kdy výrazně stoupá popularita konkurenčních chytrých telefonů.

Nokia Lumia 800Video: Nokia

 
Článek

Už při oznámení spojenectví šéf Nokie Stephen Elop přiznal, že Nokia není na trhu chytrých telefonů příliš úspěšná. „iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ prohlásil ještě před podpisem smlouvy s Microsoftem.

A právě chystané přístroje s Windows by měly podle něj tento trend zastavit. První novinkou je model Lumia 800, která je vybavena 3,7palcovým displejem s rozlišením 800x480 obrazových bodů. Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm MSM8255 s taktem 1,4 GHz, k dispozici má 512 MB operační paměti.

Pro uložení dat je novinka vybavena vestavěnou pamětí s kapacitou 16 GB, kterou není možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet. Ve výbavě Nokie nechybějí ani bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth či osmimegapixelový fotoaparát, který umožňuje natáčet videa v rozlišení 1280x720 obrazových bodů.

Zábava na prvním místě

Rozdíl mezi operačním systémem Symbian a Windows Phone 7.5, kterým je Lumia 800 vybavena, je vidět už při pohledu na úvodní obrazovku. Tradiční ikony totiž nahradily takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví.

Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se u každého kontaktu kromě uloženého telefonního čísla a e-mailu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí či nově zveřejněné fotografie. Živých panelů je ve Windows Phone 7 celkem šest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Windows Phone 7.5Video: Reuters

Kromě kontaktů je pomocí nich možné jednoduše přistupovat k obrázkům, hraní her, přehrávání hudby a videa, stahování nových aplikací a dokumentů z kancelářského balíku Microsoft Office.

Multimediální oblast nového operačního systému vychází z prostředí kapesního přehrávače Microsoft Zune. K dispozici je hudba a video uložené v telefonu, na webu i skladby vysílané vzduchem díky přítomnosti FM tuneru.

Nechybí ani funkce pro sdílení informací o oblíbených skladbách s přáteli. Ve výbavě telefonů s Windows Phone 7 nechybí ani webový prohlížeč Internet Explorer, mobilní verze Outlooku nebo aplikace pro pořizování fotografií a videí.

Nokia Lumia 800 v Česku
Lumia 800 se začala prodávat 1. února. Podle tuzemského srovnávače cen Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, je možné novinku nejlevněji pořídit za 10 280 Kč. Za cenu do 11 tisíc první Nokii s Windows nabízejí bezmála dvě desítky prodejců.

Samsung Omnia W: stovky nových funkcí

Samsung Omnia W je vybaven dotykovým 3,7palcovým kapacitním displejem S-AMOLED, který nabízí rozlišení 800x480 obrazových bodů. Jeho hlavní předností by měla být dobrá čitelnost i za ostrého slunečního svitu, tedy v situacích, které činí problém většině konkurenčních modelů.

Foto: Novinky

Samsung Omnia W

„Omnia W přináší proti starší verzi přes 500 nových funkcí a vylepšení, mezi které patří i podpora češtiny, zpřístupnění obchodu s aplikacemi Marketplace pro české uživatele či výrazně rychlejší prohlížení webu prostřednictvím integrovaného prohlížeče Internet Explorer 9,“ uvedl Zdeněk Paškevič ze společnosti Samsung.

Srdcem telefonu je výkonný procesor s rychlostí 1,4 GHz. K dispozici je také 512 MB operační paměti a 8GB prostor pro uložení dat. Rozměry novinky jsou 116 x 59 x 11 mm a hmotnost 115 g.

  • Cena: 6200 Kč  

HTC Evo 3D: trojrozměrný pohled na svět

Chytrý telefon HTC Evo 3D je vybaven 4,3palcovým širokoúhlým displejem s rozlišením qHD, tedy 540x960 obrazových bodů. Jeho hlavní předností je schopnost zobrazovat 3D obraz bez nutnosti mít nasazené speciální brýle. Chytrý telefon je navíc vybaven dvěma fotoaparáty s rozlišením pět megapixelů, díky kterým dokáže 3D obraz i zachytávat.

Foto: Novinky

HTC Evo 3D

Srdcem hi-endového 3D telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon, který pracuje na frekvenci 1,2 GHz. K dispozici má 1 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak vybaven 1GB flash pamětí, kterou je možné dále rozšířit pomocí paměťových karet microSD o dalších 32 GB. HTC Evo 3D pohání operační systém Android. Ve výbavě nechybí ani WiFi, Bluetooth, GPS či microUSB konektor, který je možné pomocí speciální redukce proměnit v HDMI výstup.

  • Cena: 6500 Kč  

Apple iPhone 4S: legenda osobně

Jedním z nejvážnějších konkurentů bude pro novou Nokii iPhone 4S od Applu, který se v Česku začal prodávat loni na podzim. Vzhled se proti předchozí generaci prakticky nezměnil, hlavní změny se udály uvnitř přístroje.

Ve srovnání se starší čtyřkou má novinka dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. To je zásluha nového procesoru A5, který používá také iPad 2. Vylepšení se dočkal rovněž vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5 Mpix na 8 Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu.

Displej iPhonu 4S má úhlopříčku 3,5 palce a rozlišení 640x960 obrazových bodů. Data přístroj ukládá na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB až 64 GB.

  • Cena: 14 500 až 20 000 Kč (v závislosti na velikosti paměti)

Panasonic Lumix Phone 101P: telefon i fotoaparát

Pro nadšené fotografy je určen telefon Panasonic Lumix Phone 101P. Disponuje totiž 13,2megapixelovým fotoaparátem s kvalitním CMOS snímačem. Nechybí ani vestavěný xenonový blesk. Díky tomu dokáže zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Foto: Novinky

Panasonic Lumix Phone 101P

Ani u ostatních parametrů není novinka žádné ořezávátko. Má dvoujádrový gigahertzový procesor a dotykový displej s úhlopříčkou čtyři palce a rozlišením 960×540 obrazových bodů. Navíc by měl být podle informací výrobce telefon Lumix Phone 101P voděodolný a měl by být vybaven vestavěným televizním tunerem.

To, kdy se novinka s operačním systémem Android začne prodávat, zatím není známo. Oznámena nebyla dosud ani jeho cena.

  • Cena: nestanovena

Chytré Nokie používají vyhledávání od Seznamu

V rámci lokalizace svých prvních telefonů s Windows oslovila společnost Nokia firmu Seznam.cz, aby telefonu dodala vyhledávání. „Seznam.cz využil nabídky společností Nokia a Microsoft a všichni čeští uživatelé budou od února v telefonech Nokia Lumia 710 nebo 800 používat hledání Seznam.cz," uvedl Ivan Mikula, manažer produktového týmu Smobil.

Podle něj se lidé mohou navíc těšit na vylepšené hledání, které již v pondělí nahradí čtyři roky starou verzi. "Tato upravená mobilní stránka byla vyvíjena speciálně pro Windows Phone 7 a byla realizována na nových mobilních komponentách, aby co nejvíce vyhovovala telefonům s dotykovým displejem,“ konstatoval Mikula.

S platformou Windows Phone 7 nespolupracuje Seznam poprvé, už loni v září představil novou verzi své aplikace Mapy.cz, která pracuje právě pod tímto operačním systémem. „Mapy.cz ve Windows Market Place je doposud jedinou českou mapovou aplikací, která umí i navigovat,“ dodal manažer produktového týmu Smobil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám