Hlavní obsah

Nové mobily a tablety dovolí uživatelům procítit okolní svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Moderní mobilní telefony dokážou věrně zprostředkovat například zvuk tlukoucího srdce. Ale co kdyby dokázaly přenést i samotný pocit stahujícího se srdečního svalu? Jak tento týden ukázaly nové modely na přehlídce spotřební elektroniky CES v americkém Las Vegas, vydalo se tímto směrem hned několik společností.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ty chtějí nahradit hrubé vibrační motorky v nynějších mobilech a tabletech něčím, co přenese mnohem širší škálu hmatových vjemů a pocitů. Pak bude uživatel moct skutečně procítit burácení motorky Harley Davidson nebo vibrace po výstřelu z pušky, napsala dnes agentura AFP.

Například společnost Artificial Muscle Inc. v Las Vegas předvedla, jak dokáže mobilní telefon přimět, aby se nesmírně realisticky chvěl a třásl díky technologii, která využívá plastik chovající se jako svaly.

Technologií nazvanou Vivitouch upravila iPhone a účinek demonstrovala na obyčejné hře s kuličkou. Plastikový sval zprostředkoval nejen vjem kuličky narážející do stěn bludiště, ale také jemné vibrace, jaké kulička dělá, když se volně kutálí po podložce.

Tlukoucí srdce v ruce

Při další demonstraci motorek Vivitouch rozechvěl upravený ovladač Xboxu tak, aby uživatel měl pocit, že v dlani drží tlukoucí srdce. A na další pak napodobil typické chvění startujícího motocyklu Harley Davidson.

Vibrační zařízení, která jsou zabudovaná v současných mobilních telefonech a herních ovladačích, tvoří elektrický motor roztáčející kovové závaží. Chvíli jim trvá, než naskočí, a fungují jen na jedné frekvenci, což znamená, že nejsou schopné poskytnout různé vjemy - pokaždé je to v podstatě stejné třesení či bzučení.

S motory Vivitouch budou mít uživatelé "vysoce definovaný pocit", řekl agentuře AFP šéf firmy Artificial Muscle Dirk Schapeter. Tuto společnost vlastní německý chemický gigant Bayer AG. Motorky firmy Artificial Muscle obsahují proužky "svalů". Když dostanou elektrický impulz, roztahují se a smršťují ve frekvenci, kterou lze přesně kontrolovat.

Chytré obrazovky

Artificial Muscle není jedinou společností, která se snahou přenášet i hmatové vjemy experimentuje. Stejnou cestou se vydala například finská firma Senseg OY; ta aplikuje na povrch obrazovky tabletu elektrické pole, které nedává rány, ale dokáže vzbudit pocit "odporu" při pohybu uživatelova prstu. Hladká, skleněná obrazovka pak může budit dojem hrubého povrchu.

"Škála dosažitelných efektů je obrovská," řekl AFP marketingový viceprezident firmy Senseg OY David Rice. Tuto technologii by navíc bylo snadné doplnit do tabletů, protože ji představuje jen jeden čip a jedna dodaná vrstva na obrazovku. Firma už proto jedná s výrobci tabletů, dodal Rice, ovšem neupřesnil, o kolik by tato technologie výsledný výrobek zdražila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám