Hlavní obsah

Intel chce ovládnout trh se smartphony, vyrábět je bude Lenovo a Motorola

Americká společnost Motorola Mobility a čínská společnost Lenovo použijí ve svých nových chytrých telefonech jako první čipy od americké společnosti Intel. Obě firmy to oznámily v úterý na největší světové přehlídce spotřební elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas. Největší světový výrobce počítačových mikroprocesorů tím vstoupí na lukrativní trh čipů pro mobilní telefony.

Foto: Reuters

Zástupci společnosti Lenovo odhalili první telefon postavený na čipu od Intelu.

Článek

Intel se v poslední době snažil snížit energetickou spotřebu svých procesorů, aby mohly být používány v mobilních telefonech, aniž by rychle vybíjely jejich baterie. Usiluje o to v době, kdy výrobci čipů pro mobilní telefony naopak začali vstupovat do segmentu počítačových mikroprocesorů, zejména přes počítačové tablety.

Jako první čipů od Intelu využije Lenovo v telefonu K800 pro čínského operátora Unicom. Telefony na softwarové platformě Android uvede firma na trh ve druhém čtvrtletí, sdělil viceprezident Lenova Liou Ťün.

Foto: Reuters

Lenovo K800 na tiskové konferenci v Las Vegas

Zástupce Lenova vystoupil na hlavním pódiu v Las Vegas společně s šéfem Intelu Paulem Otellinim. Připojil se k nim šéf Motoroly Sanjay Jha, aby oznámil, že jeho firma bude testovat telefony s čipy Intelu toto léto a na trh je chce dostat o několik měsíců později.

Otellini předvedl telefon na platformě Android, který podle něj vydrží bez dobití baterie osm hodin nepřetržitého hovoru a šest hodin přehrávání videa. To je srovnatelné s chytrými telefony s běžnými čipy, podle Otelliniho však bude mít čip Atom od Intelu větší kapacitu, takže na něm bude moci fungovat více aplikací zároveň.

Intel dostal nedávno ránu od dominantního výrobce operačních systémů pro osobní počítače Microsoft, který od 90. let spoléhal výlučně na mikroprocesory Intel. Nový systém Windows 8 však bude mít jednu verzi s čipy Intel a druhou s čipy používanými v mobilních telefonech a založené na designu britské ARM Holdings. Alternativní verze Windows by měly být používány hlavně v tabletech, řekli analytici agentuře AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám