Hlavní obsah

Chytrý telefon má již každý pátý Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrý telefon má už 20 procent uživatelů mobilních telefonů v Česku, což je za poslední dva roky více než dvojnásobek. Mezi nejpoužívanější chytré mobily stále patří s převahou značka Nokia s operačním systémem Symbian, která si na tuzemském trhu drží podíl zhruba 60 procent. Podíl druhého Androidu se blíží k 20 procentům. Vyplývá to ze statistik společnosti Telefónica.

Foto: Novinky

Mezi nejpoužívanější chytré mobily stále patří s převahou značka Nokia s operačním systémem Symbian.

Článek

Na třetí místo na trhu se postupně propracoval Apple iOS, který o 3,2 procentního bodu vede před systémy Microsoft. Pátý je operační systém BlackBerry s podílem 3,3 procenta. Podíl všech ostatních operačních systémů se pohybuje zhruba kolem 1,6 procenta.

"Mezi roky 2009 a 2010 stoupl podíl chytrých telefonů využívajících síť O2 o 51 procent a letos to nejspíš bude podobné číslo. V listopadu činil meziroční nárůst téměř 40 procent, nicméně očekáváme, že předvánoční trh číslo ještě posune směrem k loňské hodnotě," uvedl marketingový ředitel Telefóniky Jiří Dvorjančanský.

Mobilní telefony, zejména ty s přívlastkem chytré, byly podle obchodníků hitem letošních Vánoc. Velký zájem byl také například o multimediální tablety či čtečky knih.

„Podíl chytrých telefonů na celkových prodejích mobilních telefonů roste kontinuálně. V průběhu roku zhruba o tři procenta měsíčně, avšak letos před Vánoci dokonce o deset procent. To potvrzuje domněnku, že chytrý telefon byl jedním z nejpopulárnějších vánočních dárků,“ řekl David Novák, který je ve Vodafonu zodpovědný za portfolio mobilních telefonů.

Reklama

Výběr článků

Načítám