Hlavní obsah

Operátoři příští rok zvýší rychlost mobilního internetu na dvojnásobek

T-Mobile příští rok zdvojnásobí rychlost svého mobilního internetu 3G až na teoretických 42 Mbit/s. Novou technologii HSPA+42 začne operátor nasazovat od druhého čtvrtletí. Uvedli to zástupci společnosti na dnešním setkání s novináři. Zrychlení plánuje také Vodafone.

Foto: Profimedia.cz

Chytrý telefon. Ilustrační foto

Článek

Zvýšení maximální rychlosti umožní podle technického ředitele Franka Meywerka uživatelům dosahovat reálnou rychlost mezi deseti a 15 Mbit/s. V ideálních podmínkách během testování se rychlost pohybovala okolo 30 Mbit/s.

Zvyšování rychlosti 3G v příštím roce má předcházet nástupu technologie nové generace LTE, se kterou T-Mobile počítá po aukci na volné kmitočty z digitální dividendy a další frekvence, kterou chce vypsat ČTÚ. Podle Meywerka by ale stát neměl hodnotu kmitočtů přeceňovat, protože právě HSPA+ ukazuje, že rychlou datovou síť lze vybudovat i jinými cestami.

HSPA+ je v současnosti nejrychlejší technologií, kterou mohou operátoři se stávajícími kmitočty využít. Její rychlost je srovnatelná s technologií VDSL pro pevné linky. Umožňuje například stahování filmů z internetu v řádu minut. LTE by pak mělo nabídnout rychlosti až okolo 150 Mbit/s.

Telefónica rychlejší síť nechystá

Konkurenční Vodafone přišel tento týden s prohlášením, že v Berouně rovněž zahájil testování HSPA+ o podobné rychlosti s vybranými firmami. S postupným nasazováním technologie počítá rovněž v příštím roce. Vodafone postupně převádí na HSPA+ všechny své 3G vysílače. T-Mobile už má HSPA+ v celé síti 3G.

Telefónica ve své síti HSPA+ nemá a podle mluvčího Hanyho Farghaliho jej ani nechystá. Firma se zaměřuje na rozšiřování pokrytí 3G. "V současné době považujeme za účelnější investovat peníze do rozšiřování pokrytí 3G a celkové kapacity sítě. Tyto investice využije podstatně více zákazníků než technologii, která je dostupná ve velmi omezené míře pro úzký počet zákazníků," uvedl.

T-Mobile zatím investoval do budování 3G sítě přes čtyři miliardy korun. Síť má na konci roku pokrývat 80 procent populace, což představuje asi 2000 měst. Zhruba 15 procent vysílačů operátor sdílí s Telefónikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám