Hlavní obsah

Operátoři pokryli rychlým 3G internetem více než dvě třetiny populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní operátoři na konci letošního roku zvýšili pokrytí signálem sítí 3G na více než dvě třetiny populace. V polovině roku bylo v dosahu sítí zhruba 50 procent obyvatel. Budování sítí přitom běží rychleji, než operátoři původně plánovali. Vyplývá to z informací firem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího Telefóniky Hanyho Farghaliho roste poptávka po pokrytí spolu s oblibou chytrých telefonů a aplikací. "Oproti plánovaným předpokladům může nyní přijímat 3G signál téměř 71 procent populace. Původní plán pro celý rok 2011 společnost naplnila již v říjnu. Rychlý mobilní internet mohou dnes využívat obyvatelé více než 1500 měst a obcí v ČR," uvedl. Do konce roku chce firma vybudovat dalších 100 vysílačů.

Konkurenční T-Mobile, který s Telefónikou část vysílačů pro 3G sdílí, pokrývá podle mluvčí Martiny Kemrové 78 procent populace. U Vodafonu je v současnosti signál 3G dostupný pro dvě třetiny české populace.

"Kromě dalšího pokrývání se také intenzivněji zaměřujeme na zvyšování kapacity a rychlosti sítě prostřednictvím technologie HSPA ," dodal mluvčí Miroslav Čepický. HSPA nasadil i T-Mobile.

Podle údajů operátorů byl celkový počet uživatelů mobilního internetu na konci října 3,2 miliónu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám